Горанци немају другу државу

Председник Грађанске иницијативе Горанаца Орхан Драгаш рекао да су Горанци у Србији несхваћени и изложени присилноj асимилацији. У Србији нико не сме бити дискриминисан, поручио министар полиције Ивица Дачић.

Горанци у Србији су несхваћени и изложени присилноj асимилацији, изјавио је председник Грађанске иницијативе Горанаца Орхан Драгаш.

Драгаш је на Конгресу Грађанске иницијативе Горанаца рекао да Горанци у срединама у које су дошли након што су побегли од сиромаштва и терора на Косову и Метохији нису наишли на разумевање и да су изложени "асимилацији, понижењу и претњама".

"То је било посебно изражено након самопроглашења независности Косова и Метохије, када су Горанци у Србији нападани јер су сви мислили да су у питању Албанци", рекао је Драгаш.

"Нећемо мењати име, остајемо Горанци, а ви учите ко смо", поручио је Драгаш и нагласио да Горанци немају другу земљу него Србију и да нико нема права да на њу полаже више него они.

Драгаш је додао да Горанци немају свој национални савет, а да се за своја права једино боре преко странке, Грађанске иницијативе Горанаца.

Заменик председника Владе и министар полиције Ивица Дачић истакао је да нико не сме да буде обесправљен.

"Нико ко није Србин не сме да буде дискриминисан због тога, али исто и Срби који живе у срединама где су у већини представници других народа такође не смеју бити дискриминисани ," рекао је Дачић и нагласио да очување идентитета мањинских заједница не може да штети модерној и демократској држави каква Србија треба да буде.

Дачић: Поремећен систем вредности

Дачић је констатовао да је систем вредности у Србији данас веома поремећен и да се људи такмиче у негативним стварима, уместо да се боре за бољи и квалитетнији живот.

"Наша будућност, као и прошлост, треба да буде испуњена заједништвом Срба и Горанаца, са циљем да очувамо миран живот свих нас у Србији", истакао је Дачић и додао да је било насилничких чинова над Горанцима, али да су ти случајеви решени.

Заменик председника Српске напредне странке Александар Вучић обратио се окупљенима речима да је различитост у Србији благослов, а не хендикеп и да све грађане у Србији море исте муке, без обзира на њихову различитост.

Професор Филозофског факултета Никола Самарџић рекао је да су Горанци мост између Албанаца и Срба, између ислама и хришћанства, али и једина заједница која може да помири те супротности.

Грађанска иницијатива Горанаца основана је 2002. године, с циљем очувања идентитета Горанаца у Србији.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво