Пацоли непожељан за председника

Беџет Пацоли није пожељан за место председника Косова, јер би то озбиљно нарушило односе са главним међународним пријатељима, пише дневник "Коха диторе". Уместо Пацолија постоје четири врло озбиљна кандидата за председника Косова, наводи лист.

Председник Алијансе ново Косово Беџет Пацоли је неприхватљива опција за председника Косова, рекли су дневнику Коха диторе међународни званичници на Косову.

"Ова опција је потпуно неприхватљива и Хашим Тачи то зна. Пацоли не може бити председник Косова, јер би то озбиљно нарушило односе са главним међународним пријатељима", рекао је приштинском дневнику високи, неименовани дипломатски представник.

Истовремено, Пацоли је јуче изјавио да ће, ако не буде изабран за председника Косова, његова партија остати у опозицији.

Према извору листа Коха, постоје четири врло озбиљне опције за председника Косова.

То су министарка јавних служби у оставци Едита Тахири, први потпредседник Алијансе за будћност Косова Бљерим Шаља, председник Социјалдемократске партије Косова и бивши премијер Агим Чеку и косовски публициста Ветон Сурои.

Тахири има подршку шефа Међународне цивилне канцеларије, Питера Фејта који је последњих месец дана, не спомињући име госпође Тахири, инсистирао да је најбоље решење за углед Косова да добије жену са председника.

Коха пише да Тахири има подршку и других међународних представника на Косову.

Међутим, њен избор за председника био би тешко прихватљив, пошто је она на парламентарним изборима била у коалицији са ДПК, што би значило да би ова предизборна коалиција добила две најзначајније функције, премијера и председника Косова.

Бљерим Шаља би могао да постане председник Косова под условом да Алијанса за будућност Косова прихвати да буде део владајуће коалиције.

Шаља је захваљујући међународној подршци коју је имао био члан свих преговарачких и других група које су учествовале у разговорима о будућности Косова до проглашавања њене независности.

Бивши премијер, командант бившег ОВК и Косовског заштитног корпуса Агим Чеку је, такође, врло озбиљна опција за председника Косова.

У међународним круговима спомиње се и име Ветона Суроиа као могућег кандидата за председника, уколико се иде на формирање концентрационе Владе Косова.

Сурои се, као учесник свих преговарачких процеса у којима је учествовало Косово, такође, сматра добрим решењем за "посебног изасланика Косова" у разговорима о техничким питањима са Београдом.

Према изворима на које се позива дневник Коха, премијер Хашим Тачи остаје једини кандидиат за шефа Владе, али му је јасно стављено до знања које опције могу да прођу у разговорима око стварања владајуће коалиције.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара