Штрајк глађу одборника у Куршумлији

Двадесет одборника коалиције ДСС-НС-СРС, као и руководство Општине Куршумлија штрајкује глађу, због непоштовања одлука Уставног суда о враћању мандата. Због сукоба супротстављених коалиција општински буџет у блокади, иако има средстава.

Општинско руководство и двадесет одборника коалиције ДСС-НС-СРС  у Куршумлији ступило је јутрос у штрајк глађу, због, како су истакли, непоштовања и неизвршавања одлука Уставног суда о враћању одборничких мандата овој групацији странака.

На спорна три мандата, право, осим њих, полажу и у супротстављеном табору кога чине ДС, Г17 плус и СПС-ПУПС који, такође, месецима тврде да и они имају већину од 20 одборника иако скупштина има 37 места.

Одборници ДСС-а, НС-а, СРС-а и Групе грађана намеравају да остану у општини све док неко од надлежних државних органа не донесе коначну одлуку о двовлавшћу.

У овој коалицији тврде да је проблем настао због непоштовања одлуке Уставног суда да мандати припадају одборницима и пристрасних мишљења Министарства за локалну самоуправу која легалност дају другој страни.

"Постоји 20 одборника који су одлуком Уставног суда одборници и постоји 20 који одлуком тог суда то нису", каже одборник Ђуро Цахун.

"Штрајк глађу трајаће до добијања коначног акта, који ћемо испоштовати, јер поштујемо правни систем ове државе", каже Зоран Лакић, заменик председника општине.

У супарничкој коалицији коју чине ДС-Г17 плус и СПС-ПУПС сматрају да штрајк глађу није начин да се реше проблеми, већ је то покушај очувања власти по сваку цену.

Они апелују да држава својим механизмима што пре реши ове проблеме који су потпуно паралисали једну од најсиромашнијих општина у Србији.

"Знам да су појединци 20 година лепо живели, а народ је гладовао", каже Дејан Милошевић из Г17 плус и додаје да је дошло време да они мало гладују, а народ почне да живи.

Весна Јаковљевић из ДС-а сматра да се ради о некој игри са веома сиромашним људима, наглашавајући да су се стручни кадрови који су могли нешто да ураде одселили из Куршумлије.

Грађани Куршумлије огорчени су понашањем својих представника, али и односом државе која месецима не налази начин да разреши ову ситуацију. Кажу да је то увреда како за политичаре, тако и грађане.

Сукоб две супротстављене коалиције у СО Куршумлија траје више од три месеца, а због нејасноћа око важећих печата и депонованих потписа већ десет дана је у блокади општински буџет, из кога су, иако има довољно средстава, обустављена сва плаћања према корисницима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво