Спремни за полагање испита

Србија може у децембру да добије статус кандидата за чланство у ЕУ, али је неопходно да се створи одговарајућа политичка клима и поправи чињенично стање у десет области, каже директорка Канцеларије за евроинтеграције Милица Делевић.

Председник Владе Србије Мирко Цветковић сутра ће у Бриселу предати одговоре на Упитник Европске комисије, чиме ће бити окончана још једна етапа на путу европских интеграција земље.

Уочи одласка српске делегације у Брисел, директорка Канцеларије за евроинтеграције Милица Делевић рекла је да Србија може да добије статус кандидата у децембру, али је за то, поред одговора на Упитник Европске комисије, неопходно створити одговарајућу политичку климу и поправити чињенично стање у 10 индикативних области.

Према њеним речима, Србија може да "положи испит" у децембарском року, али је за добијање статуса кандидата потребно радити у три правца.

"Први услов који би требало испунити је Упитник, додатна питања, експертске мисије, да бисмо помогли Комисији да стекне прави увид у чињенично стање у Србији. Друга тема је поправљање чињеничног стања", навела је Делевић.

До рока који смо сами себи дали Акционим планом, истакла је Делевићева, потребно је да се промене оне ствари које су издвојене као нешто што смета стицању статуса кандидата, од бланко оставки, до повраћаја имовине.

Позитивна политичка клима

Директорка Канцеларије за евроинтеграције је рекла да Србија мора да учествује у стварању такве политичке климе у којој ће свака чланица ЕУ на децембарском састанку Европског савета желети да гласа њен статус кандидата.

Представници Европске комисије ће на основу одговора на Упитник, добити пресек стања, реформских прилика у Србији у овом тренутку и стања администрације, објаснила Делевићева.

"За њих су многе од тих чињеница познате, јер су то људи који су писали Извештај о напретку, који су седели са нама на различитим секторским и техничким састанцима", нагласила је директорка Канцеларије за евроинтеграције.

Како је напоменула, "они знају за добре ствари које смо учинили, али знају и за проблеме, а ово је први пут да им се даје свеобухватан пресек".

Поштовање рокова

"Веома је важно да смо у кратком року, који су нам поставили, на координиран и транспарентан начин успели да одговоримо на Упитник, рекла је Делевић.

Требало би, међутим, раздвојити опис стања, од онога какво је стање на терену, напоменула је Делевић и додала да је опис стања добар, ако је тачан.

"Мислим да је Комисија већ, кроз Извештаје о напретку, показала које су то области где она очекује да се стање поправи", указала је Делевић.

Према њеним речима, то је оних 10 индикативних области, од реституције, преко питања власништва посланика над мандатима, обезбеђивања рада независних тела и секторских реформи у многим областима.

То је све оно што се очекује да буде урађено за стицање статуса кандидата, прецизирала је Делевић и предочила да се у овим областима могу очекивати додатна питања и експертске мисије.

"Верујем да ће додатних питања бити и у неким областима где је одговор био добар, свеобухватан, па је отворио Комисији и неке нове аспекте које нису имали у виду", нагласила је Делевић.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво