СРС против смањења броја посланика

Смањење броја посланика значило би гушење парламентарног живота и радикали се супротстављају тој иницијативи, рекао функционер радикала Милорад Мирчић.

Уколико би број посланика у Скупштини Србије био смањен, то би значило гушење парламентарног живота, јер би се тако пооштрили услови за улазак у парламент, изјавио је председник Окружног одбора Српске радикалне странке за Јужнобачки округ Милорад Мирчић.

"Републичка власт, уместо да се бави решавањем тешких животних проблема грађана, заједно са СНС-ом, намерава да променом Устава смањи број посланика", рекао је Мирчић.

Председник Јужнобачког окружног одбора радикала додао је да би смањење броја посланика било погубно, у првом реду, за партије које представљају националне мањине.

Мирчић је оценио да се таквом иницијативом поништава вишедеценијска борба за успостављање и развој парламентарног живота у Србији.

Радикали ће се, како је Мирчић најавио, оштро супротставити не само иницијативи за промену Устава, него и најављеном мењању Закона о изборима, које би значило "убијање вишестраначја у Србији".

"Увођење већинског изборног система довело би до тога да партије које на изборима освоје више од 20 одсто гласова у целој Србији могу да остану без представника у парламенту, због односа снага у појединим изборним јединицама", објаснио је Мирчић.

"То је био изум режима Слободана Милошевића деведесетих година прошлог века, што је тадашњем СПС-у омогућило да буде неприкосновена партија у парламентарном животу, јер је са 20 до 30 процената освојених гласова на изборима имала двотрећинску скупштинску већину", рекао је Мирчић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво