ДСС против промене изборног система

"Пропорционални изборни систем најбоље одговара актуелној политичкој ситуацији и зато је ДСС против његове промене", рекао портпапарол те странке, Петар Петковић. "ДСС и напредњаци се разликују по питању промене Устава и по питању ЕУ", каже Петковић.

"Демократска странка Србије је против промене изборног система, јер постојећи пропорционални изборни систем најбоље одговара актуелној политичкој ситуацији", изјавио је портпарол те странке Петар Петковић.

Петковић је на конференцији за новинаре рекао да је Србија млада демократија и да би промена изборног система могла проузроковати ситуацију да и Парламент и држава постану бувља пијаца на којој би се трговало мандатима.

"Србија је млада демократија, а актуелна власт чини све како би урушила демократски поредак и због тога је заштита странака која постоји садашњим изборним системом најбоља, јер би се у супротном и Парламент и држава претворили у бувљу пијацу", казао је Петковић.

Он је нагласио да се у демократским земљама изборни систем не мења у предизборној години.

"ДСС је против промене изборног система, посебно против промене за коју се залаже председник Србије и ни у једној демократској земљи изборни систем се не мења у предизборниој години", рекао је Петковић.

На питање да ли је за ДСС прихватљиво укидање бланко оставки и контроле коју странке имају над тим ко ће са стараначке листе ући у Парламент, што су и замерке Европске уније, Петковић је одговорио да о том питању треба да се покрене стручна расправа и расправа у Парламенту, али да интереси Србије морају да буду пре интереса ЕУ.

Портпарол ДСС-а рекао је да је највиши правни акт земље брана даљем распарчавању земље и да би, уместо његове промене, било боље да се све снаге уложе у одбрану националних и економских интереса земље.

Он је поновио да је на састанку лидера ДСС-а и СНС-а, Војислава Коштунице и Томислава Николића, константовано да се две странке разликују по питању промене Устава Србије и по питању ЕУ и да могу сарађивати само у циљу расписивања ванредних парламентарних избора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво