Ђелић у Стразбуру

Потпредседник Владе Божидар Ђелић представиће у Стразбуру планове Србије за 2011. годину, у погледу процеса европских интеграција. Ове седмице Европски парламент усваја резолуцију о Србији и ратификује Споразум о стабилизацији и придруживању између Србије и ЕУ.

Комитету Европског парламента (ЕП) за спољне послове обратиће се потпредседник Владе Србије, задужен за европске интеграције, Божидар Ђелић и изнети планове Београда за 2011. годину у погледу процеса европских интеграција.

Ђелић ће посланике Европског парламента обавестити о очекивањима Србије да у наредној години стекне статус кандидата за чланство у Унији и, евентуално, почетак предприступних преговора, најављено је из његовог кабинета. 

Потпредседник Владе ће, такође, говорити о плановима Србије у вези са Дунавском стратегијом, европским програмом у којем учествују све државе дунавског слива и њихови непосредни суседи Немачка, Аустрија, Словачка, Чешка, Мађарска, Словенија, Румунија и Бугарска, у оквиру ЕУ, као и Хрватска, Србија, БиХ, Црна Гора, Молдавија и Украјина.

Почетак ове седмице у Стразбуру биће у знаку више значајних догађаја за европске интеграције Србије, укључујући усвајање резолуције ЕП о нашој земљи и ратификације Споразума о стабилизацији и придруживању између Србије и ЕУ.

Најважнији догађај, када су европске интеграције Србије у питању, требало би да се догоди у уторак, када у ЕП треба да буде ратификован Споразум о стабилизацији и придруживању између наше земље и Уније.

Споразум о стабилизацији и придруживању, који је 29. априла 2008. у Луксембургу потписао Ђелић, до сада је ратификовало 13 чланица ЕУ, међу којима прва Шпанија, 21. јуна 2010, а очекује се да ће преосталих 14 то учинити у најскорије време.

Ове седмице СЕ гласа о Резолуцији ЕП о Србији 

У среду, у Парламенту ће бити одржана дебата и гласање о Резолуцији ЕП о нашој земљи које треба да поднесе известилац Јелко Кацин.

Кацинов извештај о напретку Србије, у којем се препоручује ратификација Споразума о стабилизацији и придруживању, Комитет за спољне послове усвојио је 1. децембра 2010. са 51 гласом 'за', три 'против' и два 'уздржана'.

После усвајања његовог извештаја и препоруке да се ратификује Споразум са Србијом, Кацин је рекао да сада Влада Србије треба да учини додатне напоре и постигне резултате у сарадњи са Хашким трибуналом и предстојећем дијалогу са Приштином, наглашавајући да реформа правосуђа, такође, представља велики изазов.

"Поздрављам поруке српских власти да се ова питања веома озбиљно схватају и надам се да ћемо у блиској будућности бити сведоци видљивог напретка", додао је Кацин.

Потпредседник Владе Србије би требало, у уторак, да се састане и са генералним секретаром Савета Европе (СЕ) Торнбјорном Јагландом са којим ће, осим осталог, разговарати о будућим плановима Србије у оквиру СЕ, политици Србије у инклузији ромске популације, за шта је Ђелић национални координатор, и о извештају Дика Мартија о трговини људским органима на Косову, чије ће се усвајање пред посланицима Парламентарне скупштине СЕ наћи 25. јануара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво