Партнерство са дијаспором

Кључна порука Стратегије развоја односа матичне државе, дијаспоре и Срба у региону је да држава све наредне кораке повлачи у договору и партнерском односу са расејањем, каже министар Срђан Срећковић.

Влада Србије ће следеће недеље усвојити Националну стратегију развоја односа матичне државе, дијаспоре и Срба у региону, чиме се заокружује инситуционални оквир за политику према расејању, која не би требало да зависи од интереса партија и састава извршне власти, изјавио је Фонету министар за дијаспору Срђан Срећковић.

Ова политика, према његовим речима, може бити једна од тема око које можемо постићи веома широки консензус, на добробит државе Србије и целокупног националног корпуса.

"Србија жели да буде стожер и тачка окупљања свих наших људи који живе ван граница земље", објаснио је Срећковић.

Према његовим речима, никада до сада државни врх се није тако озбиљно бавио проблематиком расејања, што показује и велики број конкретних пројеката и усвајање законодавног оквира.

Упоредо са европским интеграцијама, циљ државе Србије је да обједини све потенцијале унутрашње и спољне политике земље, посебно за економски развој.

У договору са дијаспором

Срећковић истиче да је циљ да се, у исто време, оствари историјско помирење различитих делова једног истог народа, што је врло значајно због политичке емиграције после Другог светског рата.

"Кључна порука ове Стратегије нашим људима у расејању јесте да ће држава Србија све наредне кораке које буде повлачила у односу према нашем расејању, повлачити у договору и партнерском односу са њима", истакао је Срећковић.

Он сматра да се морају избећи стари модели рада са дијаспором, који су доводили до неповерења и несугласица, врло често и злоупотребе националног питања и "неке врсте патерналистичког односа".

Амбасадори добрих порука 

Србија жели на адекватан начин да организује дијаспору, како би наши људи у расејању били својеврсни амбасадори и преносиоци добрих и позитивних порука и вести из земље, рекао је Срећковић, и тако и они допринели да се поправи слика Србије у свету.

"Ми желимо да се више никада не дешава оно што се дешавало у протеклих двадесетак година, да се неко на било којој тачки земаљске кугле постиди због тога што је пореклом из Србије или из српског националног корпуса", поручио је Срећковић.

Према његовим речима, Срби у региону требало би да буду лојални грађани земаља у којима живе и да остваре своја загарантована права, уз подршку Србије, као матичне земље, и Европске уније.

"Верујем да ће ова стратегија бити документ од стратешког и дугорочног значаја од кога ће корист имати и држава Србија и сви наши људи који живе у целом свету", закључио је Срећковић.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи