Џуџевић писао премијеру

У последње две године, заустављен је процес остваривања националних права Бошњака у Србији, наводи Есад Џуџевић у отвореном писму премијеру Мирку Цветковићу. Неопходно је сазвати састанак представника Бошњачког националног већа и ресорних министара, како би се утврдио начин за институционално остваривање права санџачких Бошњака, истиче Џуџевић.

Председник Извршног одбора Националног савета Бошњака у техничком саставу Есад Џуџевић тврди да је у последње две године заустављен процес остваривања националних права Бошњака у Србији, што је узроковало да они постану једна од заједница са најнижим степеном остварености својих националних права.

Џуџевић је у отвореном писму од премијера Мирка Цветковића затражио да деблокира постојеће пројекте и омогући њихову даљу примену у остваривању националних права Бошњака и да предузме мере и обезбеди адекватне механизме у складу с тим.

Есад Џуџевић је до расписивања избора у јуну 2010. године био председник Извршног одбора Бошњачког националног већа (БНВ) и ту функцију ће обављати до конституисања новог сазива.

Он је од премијера затражио да сазове састанак представника Бошњачког националног већа и ресорних министара и других релевантних институција и организација у Србији, због "утврђивања мера и конкретних корака којим би било настављено остваривање националних права санџачких Бошњака на институционалан начин".

Навео је да босански језик није ушао у образовни систем, да се не издају двојезичне исправе, а да  у пракси није заживела одлука о примени традиционалних назива локалних самоуправа на подручју Тутина, Новог Пазара, Сјенице и делимично у Пријепољу.

Изостала је, како напомиње, и одлука о двојезичним натписима на зградама државних органа и других јавних институција, насељеним местима, улицама у граду, географским и другим називима, као и равноправна примјена босанског језика у управном, прекршајном или кривичном поступку.

Министар Светозар Чиплић најавио је, крајем прошле године, да ће избори за Бошњачко национално веће бити расписани у првој половини 2011. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи