Петиција СНС-а у Скупштини

Напредњаци предали Скупштини Србије петицију са више од 300.000 потписа грађана за измену Устава. Осим смањења броја посланика, СНС тражи и промену Закона о Влади. Напредњаци захтевају ванредну седницу Парламента о тој иницијативи, рекао Томислав Николић.

Српска напредна странка предала је данас Скупштини Србије 304.580 потписа грађана који подржавају иницијативу за промену Устава, која предвиђа смањење броја посланика на половину. Осим смањења броја посланика и министара, СНС тражи и промену Закона о Влади.

Напредњаци ће иницирати заказивање ванредне седнице Парламента на којој би било речи о тој иницијативи, рекао је председник СНС-а Томислав Николић после предаје потписа, и оценио да ће тај захтев подржати све странке које желе промене у Србији.

Према његовим речима, има и других поглавља у Уставу Србије којa "нису у реду" и напредњаци су спремни да разговарају о повећању трансфера локалним самоуправама, али не и о промени преамбуле и изменама Устава зарад концепта регионализације коју је предложио Г17 плус.

Николић је додао да очекује подршку свих странака којима је у инстересу да се у Србији живи боље и најавио да ће са ДСС-ом ускоро имати "најозбиљније разговоре о томе како да заједнички издејствују промене".

Говорећи о намери СНС-а да промени систем у Србији, Николић је рекао да су следеће на реду "стотине агенција које су основали ДОС-овци", као и озбиљно разматрање процедуре по којој се обављају јавне набавке.

Томислав Николић изјавио је да је његов циљ успостављање двопартијског система у Србији, али да на томе не ради са Демократском странком. Николић је рекао да је двопартијски систем његова жеља, да се он за то залаже још од пре две године, али да то не ради са демократама.

"Србија са 17 политичких странака у власти не може да напредује. И зато има све више чланова управних и надзорних одбора, агенција, служби за набавку и све више запослених који долазе само да приме плату. Све више je политичке елите, политичких привилегија. Србија грца пред коалицијом са 17 политичких странака", рекао је Николић.

Потписе напредњака примио је заменик секретара републичког парламента Младен Младеновић, а пошто је предао потписе, Николића је испред зграде Дома Народне скупштине дочекао велики број присталица, којима се обратио и рудар из Лазаревца Момчило Нешковић.

Нешковић је навео да је иницијатива напредњака за смањење броја посланика наишла на велику подршку грађана и рудара.

Реакције странака 

Суштина уставних промена не треба да буде у смањењу централних институција, већ у децентрализацији власти, а и највиши правни акт не треба мењати "због пуког политичког маркетинга", истичу Уједињени региони Србије.

"Српској напредној странци, изгледа, није важно да се градоначелници и председници општина бирају директно, већ и даље желе да се Србијом управља из једног центра. Њима није важно да се изврши децентрализација и регионализација и да новац остаје тамо где се и ствара", истиче УРС.

Заменик генералог секретара Српске радикалне странке Владан Јеремић оценио је да се СНС  придружио кампањи власти за промену Устава, "како би се из преамбуле избрисало да је Косово и Метохија саставни део Србије".

Суштински разлог за ту иницијативу лежи у захтеву Вашингтона и Брисела да се Устав Србије промени како би се из преамбуле и текста Устава избрисало да је Косово и Метохија саставни део Србије, наводе радикали.

Лидер Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић изјавио је да је иницијатива СНС-а за промену Устава Србије опасна и да се иза ње крије "потпуно рушење политичког система државе".

Јовановић је упозорио да би реализацијом предлога СНС-а многе националне мањине остале ван републичког парламента, будући да би се смањењем посланика двоструко повећао природни цензус за странке мањина.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво