Интервју: Ивица Дачић

Добро је да се две највеће странке у држави договарају око важних националних питања, па претпостављам да је коалиција ДС и СНС могућа, јер они желе да створе двостраначку Србију, али ја им у томе нећу помагати", рекао Ивица Дачић, гостујући у емисији "Сведок" на РТС-у.

Гостујући у емисији Сведок на РТС-у, заменик премијера, министар полиције и председник СПС-а Ивица Дачић, рекао је, говорећи о могућим изборним комбинацијама, да му политичко искуство говори да би било могуће да ДС и СНС покушају да са својим партнерима направе већину, и да постоји могућност да настане Влада две највеће партије у Србији.

(Снимак "Сведока" можете погледати/преузети на нашој страни Емисије)

"Ја сам аналитичар и мислим да већина грађана претпоставља да је то могуће, таква коалиција", рекао је Дачић.

Што се тиче односа ДС-а и СНС-а, Дачић је рекао да смо склони да свађамо народ, а да се политичари увек мире.

"Контакти постоје и они су добри и потребни и мислим да је добро да се највеће странке у држави договарају око националних питања, али овде је најбитније питање хоће ли избора уопште бити", рекао је лидер СПС-а.

Дачић је оценио да те две странке имају сличности, а то је природно усађена тежња да се створи двостраначки систем и равнотежа у којој би се одлучивало 'за' или 'против', што је и Милошевић покушавао са Драшковићем", рекао је Дачић.

Лидер социјалиста је рекао и да је идеја о промени Устава и изборног закона честа код људи који припадају таквим странкама, да им одговара већински систем, јер им иду сви мандати, али да је питање да ли желимо демократски политички систем.

"ДС И СНС могу да створе двостраначки систем, али им у томе ја нећу помагати, ја заступам интересе СПС-а и свако ко пређе цензус има право демократског представништва", каже министар полиције.

О томе да је логично да га обе велике странке виде као свог коалиционог партнера, али да би СПС, дође ли до велике коалиције, могао да остане ван игре, Дачић је рекао да је и на изборима 2002. било опијености да ће свако бити довољан себи за већину.

"Јесмо ми фини, али све има своју границу, гледао сам вечерас ваш Дневник и видео да постоје и даље предлози за промене изборног закона. То што сада постоји иницијатива за промену Устава не значи пуно, па пре тога је и председник имао исту иницијативу. Да је Милошевић деведесетих година имао већински систем, знате када би пао..."

СПС се неће додворавати

О могућим постизборним комбинацијама рекао је да сада СПС има нормалну политичку комуникацију са свима.

"Ја сам се за то залагао и између СРС-а и ДСС-а у време када је ДСС променио договор, када је Николић био изабран за председника Скупштине, али мене само занима да наша коалиција освоји што више гласова и да ли ће ДС са својим партнерима добро проћи, а што се тиче СНС-а, било би лицемерно да кажем да желим са њима, а они да кажу да не желе, да неког молим да нас сматра партијом", рекао је лидер СПС-а.

"Уосталом, више од 10 година ми смо били политички пријатељи, мене су и Николић и Вучић нападали да сам издао Милошевића, али ја се никоме нећу додворавати, нити дозволити да вређа нашу странку. Сви су говорили да ћемо пропасти, а ми смо једина опција која има боље резултате у односу на прошле изборе", каже Дачић.

Што се тиче односа на српској политичкој сцени, министар полиције је рекао да се пуца, па се окрену телефони, нико никоме не верује, али не би требало ни да свако може са сваким.

Сматра и да ако се каже да Парламенту не треба 250 посланика, да се Парламент онда свих ових година девалвирао, сматрао брбљаоницом, а то је највиши законодавни орган, Влада га бира, и ако ви кажете да можете без тих институција, то није добар пут.

Што се тиче реконструкције Владе и да ли ће је уопште и бити, јер су социјалисти против, а без њихове сагласности тај предлог тешко може да прође, Дачић је рекао да треба одвојити политичку корисност те идеје од реалности. "Ја највише о томе разговарам са новинарима, Владу нисам правио, а нисам писао ни Устав", рекао је Дачић.

Најхомогенија Влада од 5. октобра

О томе како је доживео изјаву Александра Вучића "да му се лоше пише ако не уђе у наредну Владу", одговорио је да је 5. октобра 2000. отписан са политичке сцене, да се СПС подигао са згаришта историје, да је преживео и ДОС, и кризне штабове, и да ће преживети и Вучића.

"Не мислим да је то била политичка претња и да наш однос спуштам на нижи ниво, јер смо доста прошли заједно", рекао је Дачић.

На питање шта то Вучић зна о њему, па на тај начин помиње министра полиције и шта он зна о њему па тако мирно реагује на ту изјаву, каже да се знају дуги низ година, да су се свађали и мирили стотину пута, и да се са њим свађао због ДС-а.

"Ја сам хтео да направимо власт на Вождовцу, али ДС није, и мало је лицемерно да сам ја крив, а пријатељи су међу онима који су нас на то натерали", каже Дачић.

О односима унутар владајуће коалиције каже да је ова Влада формирана из блокова, али да је много хомогенија него било која после 5. октобра.

"Велика странка увек има другачији интерес од мање, али то је нормално, па односи са ДС-ом нису започели само у овој фази, ја сам после мог избора за председника главног одбора и са Ђинђићем разговарао о сарадњи.  И не желим више да се СПС везује за недемократске системе, медијске законе, прогоне, желим дисконтинуитет са тим, будућност, а у свему томе је сигурно да то није прихватање ничијих туђих ставова", истакао је Дачић.

На питање је ли време да се објави рат сиромаштву и да ли је задовољан начином на који Влада покушава да лечи кризу, Дачић је рекао да економска криза није резултат унутрашњих проблема Србије, него преливања, али да није сигуран да су извучене поуке.

"Тешко је у кризи говорити о социјалној правди, сиромаштво је срамота за једно друштво, па би странке требало много више да воде рачуна о социјалном дијалогу", каже Дачић.

Рекао је и да без економског раста и покретања производње нећемо моћи брзо да се вратимо барем тамо где смо били.

Сизифовска борба против криминала

Што се тиче криминалне балканске мреже и тога колико је она раширена, колико управља привредом, странкама, медијима, и какве су јој политичке амбиције, Дачић је рекао да је очито да је борба против криминала од животног интереса, али да за то сви државни органи морају сарађивати, што раније није био случај, јер су многи радили једни против других.

МУП, војска, Министарство правде, Тужилаштво и правосуђе сарађују у свему. Полиција је сумњичава, али потребни су и други органи. Такође, важна је и сарадња са полицијама других земаља. Нова бела књига о криминалу одштампана је у електронској форми, упоређује се са сазнањима других, она постоји, рекао је Дачић.

На питање зашто постоји утисак да у оваквој Србији никада нећемо сазнати коначну истину ни о једном значајном догађају из не тако давне прошлости, Дачић је рекао да бела књига није за објављивање, да је то скуп оперативних података, да је велики број људи лишен слободе, али да је борба против криминала Сизифов посао, и то је велики корак у деполитизацији полиције.

Рекао је и да је после дуго година полиција има више позитивних реакција грађана, да је увек била инструмент силе, а да су сада црква, војска и полиција места највећег поверења грађана.

О томе да ли има довољно политичке воље, и да ли је "десанадеризација" и овде могућа, каже да ми тек треба да дођемо до степена када све ово о чему говоримо неће зависити од политичке припадности".

Што се тиче случаја Шарић који није отворен током прошле Владе и ко је све дозволио да се новац од трговине наркотицима легализује, хоћемо ли икада сазнати до краја читаву ту причу, каже да истрагу води Специјално тужилаштво, и да по договору они дају изјаве када је реч о томе.

"Полицијске истражне радње ми ћемо спроводити када год буде требало, и део тог процеса се и одвија без присуства јавности, али сигуран сам да ће се то одвијати до краја, докле постоје докази. Ако има сазнања, она се морају доказати", рекао је Дачић.

Политика - животно опредељење

О великим полицијским акцијама и о томе да му замерају да понекад полиција направи велику акцију, "покупи у једном дану неколико стотина дилера дроге, а они су после два дана опет на улици", Дачић је рекао да нико никада не може бити потпуно задовољан, али да му је драго да већина грађана цени то што полиција ради, невезано од тога да ли ја он министар или не.

"Министарство 20. јануара слави два века постојања, а акције хапшења не одређујем ја, то предлаже полиција, ја сам одговоран и радим свој посао, а то није само хапшење, него и ред и мир, гранична, саобраћајна полиција, ванредне ситуације...", рекао је Дачић и додао да је политика његов живот, и његово животно опредељење.

Што се тиче финансирања политичких странака у Србији, Дачић је рекао да долази нови закон, који ће увести неки ред. "Ја бих волео да то буду јавни документи и нигде на свету то не би требало да буде тајна", рекао је Дачић.

О отварању досијеа, рекао је да што се њега тиче то није никакав проблем, да је 11 година ваљда било довољно да се то уради, и да ће СПС то подржати, али да неће помагати у разбијању неких државних институција. Мислим да су противници тога управо они који би се на том списку могли пронаћи.

"Ако је 5. октобра неко заиста заспао, можда данас стварно ништа не би схватио, али ми смо се реформисали, нисмо се вратили заклетвом на гробу Милошевића, јер данас ко гласа за СПС, не гласа због прошлости, јер ми желимо сигуран корак ка нечему што ће нашу странку промовисати као модерну странку левице и социјалдемократске оријентације.

Што се тиче бирача СПС-а и процена о старости бирачког тела, министар Дачић је рекао да СПС све више добија подршку и међу најмлађима.

"Мој циљ није да ликујем, него да наследим оно што је било добро, као и да будем у дисконтинуитету са оним што није", рекао је Ивица Дачић.

На питање да ли је страховао да чланство неће моћи да прати трансформацију странке, каже да јесте и да се трудио да „не сече много колена, да људе не побеђује, него убеђује".

"Не треба правити култ личности, треба имати лидера, али не очекујем да неко и моју слику љуби као алиби за своје грешке", рекао је Дачић.

"Ако би се сада појавио Милошевић, дошло би до потреса, али исто као да се појаве Шешељ или Ђинђић. Ера Слободана Милошевића у СПС-у је готова, а поштујући оно што је било добро, треба правити нови идентитет", закључио је Дачић.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво