Изборни систем на провери

Председник Борис Тадић залаже се за промену изборног система. Очекивања из Брисела да се укину бланко оставке отрезнила странке да треба да се одрекну апсолутне контроле над посланицима. Међутим, велики број партија је против промене изборног система.

За Србију би најбољи изборни систем био онај у којем ће грађани директно бирати већи број својих представника, сматра председник Србије Борис Тадић.

Из кабинета председника позивају политичке партије, интелектуалце и стручњаке на јавну расправу како би дошли до најбољег решења за Србију.

У његовом кабинету свесни су да грађани, који нису заокруживали имена својих представника, осећају да они који седе у Скупштини нису њима директно одговорни.

Лидер демократа сматра да мора да се повећа број оних који ће имати пун легитимитет да одлучују и одговарају за своје поступке. У власти, изгледа, за то има слуха.

Славица Ђукић-Дејановић, председница Скупштине Србије, каже да би требало што пре да имамо закон о изборима, да ће тај закон имати одређених новина, али је најбитније да ће резултирати укидањем бланко оставки.

"Зато смо сви и сигурни да ће промена система омогућити и такав начин закључивања, односно живота у политичком и систему уопште", каже председница Парламента.

Сузана Грубјешић из Уједињених региона Србије каже да би мешовити изборни систем био нешто што највише одговара нашем народу, који више не би гласали само за лидере и листе, него и бирали своје представнике.

Опозиција против промене закона

Опозиција, међутим, верује да власт мења изборне законе само да би себи осигурала победу.

"Ми имамо добар изборни закон, имамо могућност да народ изрази своју вољу и то је најважније", рекао је заменик председника СРС-а, Драган Тодоровић.

Јоргованка Табаковић из напредњака каже да би волела да прича о изборном законодавству буде постављена на озбиљне темеље, где је правило број један да се изборни закони од Римског царства до данас не мењају у години која је изборна.

Против је и ЛДП, који за Скупштину спрема свој предлог реформе политичког система.

"Без икакве промене Устава, без икаквих посебних напора, партије могу напустити контролу посланика тако што би поништиле ковертиране оставке и тако би био испуњен један од европских критеријума", рекао је лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић.

"Што се тиче изборног система, правило је да се изборни систем не мења у изборној години", каже Јовановић.

Аналитичари, међутим, подсећају да су избори тек 2012 године. Уколико до маја буду промењени изборни закони политичке странке, али и републичка изборна комисија и завод за статистику, имали би сасвим довољно времена да се за нова правила припреме.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи