Коалиционе комбинаторике

Иако је гласање релативно далеко, изборна кампања као да је у пуном јеку. На тепету се нашла и прича о могућем савезу ДС-а и СНС-а. Од политичара не би требало очекивати искреност када је о коалицијама реч, јер би она могла пуно да кошта, тврде аналитичари.

Мада је до редовних избора остало скоро годину дана, интензивно се говори и о предизборним и постизборним коалицијама. Јавност расправља ко је коме пожељан коалициони партнер, а опозиционе странке препиру се око тога ко стварно јесте, а ко није опозиција.

Са насловних страна лидери странака поручују ко са ким преговара о власти, а ко с ким не би ни по коју цену. Причу је крајем прошле године начео Ивица Дачић, али су је брзо остали разрадили. Тако се на тапету нашла и прича о могућем савезу ДС-а и СНС-а.

Ђорђе Вуковић из Цесида каже да и једни и други имају проблем како да задрже постојеће бирачко тело и како да напредују.

"Уколико иду са политичким изјавама типа - 'Ми бисмо могли да идемо у коалицију једни са другима', то онда ДС-у представља проблем са оног крила који је ЛДП", оцењује Вуковић.

"Када је реч о СНС-у, ако уђу у причу о прихватљивости Владе са ДС-ом, велики им је проблем постојање СРС-а и ДСС-а", каже Ђорђе Вуковић.

"Дакле, то се, просто, не говори. Ако сте провоцирани да то говорите, онда на неки начин то демантујете, јер то је здрава политичка логика", каже Вуковић.

Од политичара не би требало очекивати искреност када је о коалицијама реч, јер би она могла пуно да кошта, тврде аналитичари.

На српској политичкој сцени готово да не постоји политичар кога време није демантовало. Било да је обећао оно што није испунио, било да се клео да неће са неким у коалицију а то је урадио, или омогућио да постоји. Интересантно је, међутим, и то да бирачи такво понашење углавном не кажњавају.

Лоше памћење бирача, појашњава се тиме што је претходних десет година потврдило да су готово све политичке комбинације могуће. Љути ривали имали су неочекивано стабилна партнерства.

У том кошу нашли би се и СПС са мањинском Коштуничином Владом, или актуелни савез ДС-а и СПС-а, па и СПО-а са СПС-ом, такође, данас. Због повремене подршке власти на списак би могао и ЛДП.

Аналитичар Дејан Вук Станковић каже да је јако мало разлога да се тврди да постоје коалиције које се унапред искључују, осим сарадње радикала и напредњака и ЛДП-а и странака деснице.

"Оваква врста сарадње је ствар процене политичких лидера и њихова спремност да преузму једну врсту некарактеристичног политичког ризика у даљем деловању", каже Дејан Вук Станковић.

"Никад не реци никад - правило је српских коалиција", сматра Станковић, и тврди да је време одречних одговора и непомирљиве супротстављености прошло.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво