Европско партнерство Београда и Загреба

Пред Србијом и Хрватском је нова етапа односа, у којој је посебно важан заједнички рад на бржем прикључивању ЕУ, али и на томе да евроинтеграције допринесу бољитку за све грађане, истакли су представници парламената две земље.

Представници група пријатељстава хрватског Сабора и Скупштине Србије разговарали су, у Београду, о заједничким приоритетима на путу две државе ка ЕУ.

"Пред нама је нова фаза односа Хрватске и Србије коју бих назвао фазом европског партнерства и у таквој европској будућности парламенти ће, не само наћи своје место, већ и подстицати друге да доприносе европском партнерству", рекао је председник групе у хрватском Сабору Невен Мимица у Скупштини Србије.

Мимица је навео да подржава парламентарни дијалог, сарадњу и разумевање и оценио да два парламента то раде на исти начин као што су и председници Иво Јосиповић и Борис Тадић створили укупну атмосферу, развили односе међусобног поверења, ојачали добросуседске односе, укупну билатералну и регионалну стабилност и допринели европском интересу две земље.

Мимица је оценио да је фаза нормализације добросуседских односа нужна и да је била добар подстицај за следећи корак - решавање отворених питања две земље.

"Тих питања има, од питања несталих, положаја мањина у једној и другој земљи, повратка избеглица, граничних питања. Желимо да та сва питања буду на столу, а првенствено је на владама да их конкретно решавају. Мислим да ту помака има, та фаза је почела", рекао је Мимица.

Према његовим речима, дијалог међу надлежним комисијама формираним за решавање конкретних питања је сада директан.

"У директном дијалогу, врло брзо ћемо доћи у ситуацију да се свако од тих отворених питања може решити", казао је Мимица.

Комисије за нестале активно раде

Председник посланичке групе пријатељстава са Хрватском у Скупштини Србије Јанко Веселиновић рекао је да комисије, које решавају конкретна питања која се односе на нестале, права мањина и друго, активно и свакодневно раде.

Веселиновић је рекао да су групе пријатељстава два парламента другим састанком означили један нови, значајнији и виши ниво сарадње и изградили бољу основу за унапређење политичке сарадње Хрватске и Србије. То би требало да значи, додао је Веселиновић, и брже решавање отворених питања две земље и заједнички бржи пут ка европској интеграцији.

Веселиновић је рекао да ће, на дводневном састанку са групом пријатељства са Србијом у хрватском Сабору, бити речи о томе како Хрватска и Србија могу заједнички сарађивати на плану бржег прикључивања ЕУ.

"Евроинтеграција јесте циљ, али заједно треба да радимо на томе како би се на овим просторима боље живело, како би боље живели народи, али и националне мањине, и Срби у Хрватској и Хрвати у Србији", казао је Веселиновић.

Парламентарну сарадњу групе пријатељства почеле су у фебруару, састанком у хрватском Сабору, а данашњи њихов састанак је други сусрет ове године. Договор је да се групе пријатељстава састају два пута годишње и да ти сусрети буду посвећени важној теми за рад парламената и за укупно стање у двема државама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи