Посланици о реформи правосуђа

Посланици расправљали о проблемима у реформи правосуђа и сугестијама Европске комисије за корекцију законодавства у тиј области. Претходно расправљано о 25 законских предлога о ратификацији међународних и међудржавних уговора.

Скупштина Србије, на захтев Либерално-демократске партије, расправљала је о реформи правосуђа. Министарка правде Снежана Маловић најавила је измене Закона о судијама и Високом савету судства, потврђујући спремност државе да уважи сугестије Европске комисије и отклони проблеме у правосуђу. Власт је одбацила оцене опозиције да је реформа била политизована.

Годину дана након избора судија, ЛДП поставља питање зашто је дозвољено да падне сумња да је реформа правосуђа била политички мотивисана, тиме што се одуговлачи са усменим образложењем неизабраним судијама.

"Интересује нас да ли је Влада спремна да заштити изабране судије и да отклони све оне разлоге, које сумње у реформу правосуђа чине оправданим. Ми сматрамо да је потребно прихватити сугестије Европске комисије и кориговати законодавство", рекао је Чедомир Јовановић.

"Влада Србије ће учинити све да заштити носиоце правосудних функција и да отклони проблеме у реформи правосуђа на које је указала Европска комисија", рекла је министарка правде Снежана Маловић.

Маловићева је истакла спремност да се отклоне сви проблеми, и да се то и чини свакодневно у разговорима са Комисијом и другим међународним организацијама.

Лидер напредњака Томислав Николић је протестовао због тога што неизабране судије, упркос законској одредби да плату примају само шест месеци, имају уредна примања већ годину дана. Николић се пита и зашто се од јавности крије да Европска Комисија критикује начин избора судија у Србији.

Председница Високог савета судства Ната Месаровић је рекла је да то тело поштује Устав, законе и све одлуке Уставног суда када је у питању општи избор судија, који је спроведен крајем прошле године, као и да партијска припадност није имала утицај на избор судија. Када Високи савет судства, од марта, буде у пуном саставу, чланови тог тела разговараће и са изабраним и са неизабраним судијама како би се отклониле све сумње у законистост њиховог избора.

Међународни уговори и питања посланика

Посланици су данас завршили обједињену начелну расправу о 25 законских предлога који се односе на ратификације међународних и међудржавних уговора.

Посланици ДСС-а су се због присуства министра пољопривреде Саше Драгине усредсредили на међународну сарадњу у области ветерине, па су министру упутили и низ критика на рачун политике у тој области.

Радикали су, у више наврата, расправу искористили и да укажу на лош третман према њиховом лидеру Војиславу Шешељу, коме се, како тврде, крше основна људска права у Хашком трибуналу.

Напредњаци су указали да би, када су у питању споразуми о научно-техничкој сарадњи Србије са другим земљама, државни органи требало више да воде рачуна о интересима Србије.

У делу седнице у коме сваког уторка и четвртка посланици представницима власти постављају питања, радикали су навели да се над породицом Ратка Младића спроводи терор у континуитету, а Младићу поручили да се никако не преда Хашком суду и да издржи све притиске.

Посланик СНС-а Драган Шормаз затражио је од министра инфраструктуре Милутина Мркоњића информацију када ће почети изградња Жежељевог моста у Новом Саду, када ће бити завршена и колико ће тај пројекат коштати.

Посланици ДСС-а су покренули проблем уписа студената у наредну школску годину, а Владу Србије упитали да ли има намеру да га трајно реши, на праведан начин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво