Нереди у Београду

Најмање 140 људи повређено у сукобима противника Параде поноса и полиције на неколико места у центру Београда. Приведено је 207, од око 6.000 учесника тих догађаја. Запаљено седиште ДС-а, каменована зграда РТС-а.

Прва Парада поноса протекла у сенци сукоба полиције и изгредника. У нередима повређено више од 140 људи, укључујући и 124 полицајаца. Приведено је 207 особа после серије сукоба са противницима Параде поноса. Стање на београдским улицама је мирно. Званичници своде билансе.

Разбијање Београда почело је пре окупљања учесника Параде поноса у парку Мањеж, при чему је било очигледно да је манифестација била само повод за организовано насиље са политичким конотацијама које је претходно било испланирано.

Око 5.600 полицајаца, под опремом за разбијање демонстрација, у улицама око парка Мањеж обезбеђивало је око 1.000 учесника Параде, што је онемогућило противницима да приђу месту одржавања манифеставције.

Ипак, то их није спречило да на ширем подручју центра града изазову нереде, нападну седишта политичких партија, зграду РТС-а и других институција. Висина материјалне штете тек треба да се утврди.

Нереди су се брзо проширили на цео центар Београда, односно од Славије до Калемегдана, а многим полицајцима била је потребна и медицинска помоћ. Министар унутрашњих послова Ивица Дачић и директор полиције обишли су у Ургентном центру у Београду повређене припаднике полиције.

"Полиција је успешно обавила тежак задатак и спречила крвопролиће", рекао је Дачић и додао да су двојица изгредника и један полицајац теже повређени и да су задржани на лечењу, а да је лакше повређено око 120 полицајаца.

Министар Дачић је истакао да је по полицијским проценама било око 6.000 оних који су желели да нападну учеснике Параде поноса и да су на полицајцима који су их у томе спречавали, искалили свој бес.

Дачић је рекао да је у овом тренутку успостављен јавни ред и мир у Београду и да полиција ради на идентификовању и привођењу оних који су нападали полицију.

Демонстранти су се за време одржавања Параде поносо сукобили са полицијом на више локација у граду. Готово истовремено, изгредници су напали полицију на Славији и Теразијама. Они су се прегруписали испред Дома скупштине Србије и потом кренули у Булевар краља Александра, где се догодио први већи сукоб.

На кордон интервентне полиције полетеле су крупне каменице, флаше, запаљено је више контејнера, а демонстранте је успела да потисне Жандармерија која је интервенисала око 11.30 часова.

Око поднева су се хулигани разишли да би се 20 минута касније појавили у Крунској, где су каменицама засули седиште Демократске странке и полицију која је обезбеђивала зграду.

Убрзо је стигло полицијско појачање које је интервенисало. Изгредници су из Крунске потиснути у правцу Каленићеве пијаце. Једна група упала је у аутобусе на линијама 25 и 26, и из њих уз псовке истерала путнике.

У Мекензијевој улици, у близини Славије, хулигани су гурнули тролејбус низ улицу и возило је ударило у бандеру.

Сукоба је било и на Тргу Николе Пашића, где је полиција интервенисала уз употребу сузавца и растерала изгреднике. На Теразијама су око 12.15 противници Параде поноса скандирали и довикивали увреде, почели да бацају на полицију камење, петарде, "топовске ударе"...

Изгредници су потом потиснути до почетка Кнез Михајлове, а кордон полиције је стајао на Теразијама. Према полицајцима су летеле каменице, саобраћајни знаци, канте за ђубре...

Полиција је реаговала на нападе и потискивала их, а ангажоване су и Противтерористичке јединице МУП-а Србије. Сукоба је у међувремену поново било код Цркве светог Марка у Булевару краља Александра.

На појединим местима поред кордона стајали су свештеници и грађани са иконама и певали црквене песме. Најжешћи сукоби били су на Теразијама и у Кнез Михајловој, испред седишта Демократске странке у Крунској и у Булевару краља Александра.

У нередима је, најпре каменована, а затим запаљена зграда у којој је седиште Демократске странке у Крунској улици. Каменована је зграда Социјалистичке партије Србије на Стидентском тргу, где су поразбијана врата и прозори и том приликом повређено је неколико полицајаца.

У сукобима је запаљено полицијско возило у близини Амбасаде Француске, запаљен је велики број контејнера, а репортери су јавили и да је оштећено више путничких аутомобила.

Групе хулигана су крале робу из продавница у центру града, на којима су поломљени излози.

Током данашњих нереда каменован је мобилни мамограф за рано откривање рака дојке, који је постављен на Тргу Николе Пашића и том приликом начињена је већа материјална штета.

Вршилац дужности директора Института за онкологију доктор Зоран Ракочевић рекао је да се инцидент догодио око 10.30 сати кад је на прегледу већ било четири-пет пацијенткиња.