Тадић на Кипру

Поводом обележавања 50 година независности Кипра председник Борис Тадић борави у Никозији. У кипарској престоници одржана војна парада.

Председник Србије Борис Тадић, у Никозији, присуствује свечаном обележавању пет деценија независности Кипра од британске колонијалне власти.

У кипарској престоници одржана је војна парада поводом прославе 50 година независности Кипра. У свечаном дефилеу учествовали су припадници пешадије, артиљерије, поморских снага, грчког војног контигента стационираног на Кипру, полиције, ватрогасне бригаде и служби цивилне одбране.

На позив председника Кипра, Димитриса Христофијаса, прослави присуствују председник Грчке Каролос Папуљас и грчки министар одбране Евангелос Венизелос.

Поводом 50. годишњице независности председник Христофијас је оценио да годишњица обележава настојање и модеран историјски пут земље и народа.

"Она обележава наше успехе и достигнућа, али и трагедије које је наша земља доживела у току педесет година свог постојања. Република Кипар обележава пола века свог постојања, али, нажалост њена територија и народи остају подељени силом оружја", указао је Христофијас уочи Дана независности.

Христофијас је, такође, навео да Република Кипар остаје одлучна да истраје у борби за поновно уједињење Кипра.

Острво Кипар је од 1964. године, када су турске снаге извршиле инвазију, подељено на северни турски и јужни грчки део. "Зелена линија", која дели острво и даље је под контролом снага УН.

Последња у низу рунди преговора о уједињењу почела је 2008. године и још увек траје. Република Кипар је од 2004. године чланица ЕУ, док турски део Кипра признаје само званична Анкара.

Преседник Кипра организоваће пријем у председничкој палати за председника Србије, шефа грчке државе и друге званичнике, а велика јавна прослава биће вечерас организована на стадиону Елефтериа - Тасос Пападопулос у Никозији.

Кипар је једна од пет држава-чланица ЕУ које нису признале једнострану независност Косова, а Београд се, следећи бившу СФР Југославију која је 1974. године исказала солидарност са Никозијом током кипарске кризе, залаже за проналажање решења проблема ове земље у оквирима међународног права.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво