Борба за бољи живот

Стварање бољих могућности за обичне грађане, отварање нових радних места, решавање историјских сукоба који постоје на Балкану, главни су политички циљеви, рекао председник Борис Тадић, на крају посете Естонији. Тадић истакао да ће као резултат тога Србија постати члан ЕУ.

Председник Србије Борис Тадић завршио је, сусретом са председником Владе Естоније Андрусом Ансипом и председницом парламента Ене Ергмом, дводневну званичну посету тој балтичкој земљи.

"Моји политички циљеви су завршетак инфраструктурних радова, стварање бољих могућности за обичне грађане, више радних места, решавање историјских сукоба који постоје вековима на Балкану, стварање бољег амбијента у нашем делу Европе. То је моја политичка намера и циљ", рекао је председник Тадић, пре данашњих сусрета са званичницима Естоније.

Тадић је нагласио да ће као резултат тога Србија постати члан Европске уније и додао да, пре тога, морају да се остваре поменути циљеви.

Естонски премијер, у седишту Владе, упознао је председника Тадића са концептом електронске управе који примењује естонска администрација, а који је спроведен под девизом - Рачунари се не могу подмитити.

Влада у Талину, е-управом, у великој мери је повећала ефикасност државне управе, смањила корупцију, а грађанима омогућила да све административне послове, укључујући гласање, и финансијске трансакције обављају путем интернета.

Тадић је изразио очекивање да ће компјутеризација државне управе у Србији, у блиској будућности, довести до истих резултата.

Естонија је, иначе, уступила Србији софтвер "X road", на којем почива њена е-влада, и који ће, уз извесна прилагођавања, моћи да буде искоришћен за информатичку модернизацију српске управе.

Естонија је данас у домену информатичких технологија најнапреднија међу држава Централне и Источне Европе. Илустрације ради, чак 63 одсто естонских домаћинстава има интернет прикључак, 53 одсто домаћинстава користи широкопојасни интернет. Високопроточне бежичне везе постоје на чак 1.100 јавних места.

Првог дана посете Талину, Тадић се, у два наврата, састао са председником Естоније Томасом Хендриком Илвесом, који је нагласио подршку те државе евроинтегративним процесима на Западном Балкану.

На свечаној вечери, коју су у Тадићеву част приредили председник Илвес и његова супруга, истакнуто је да ће, када Србија уђе у фазу преговора о чланству са ЕУ, Естонија радо поделити са Београдом своја добра и лоша искуства у том процесу.

"Активни смо на свим фронтовима где је то могуће, како би увели Србију у ЕУ. Из нашег искуства са ЕУ знамо да нема боље гаранције од владавине закона, људских права, мира и демократије. Зато смо тако снажно посвећени ЕУ и чланству Србије у њој", рекао је Илвес у здравици.

Понекад је, према његовим речима, пут ка ЕУ трновит. И Естонија је на њему често морала да савладава предрасуде Брисела, са чиме се каткад суочава и Србија.

Тадић је, захваљујући се на добродошлици, рекао да ће Србија наставити да на путу ка ЕУ одлучно спроводи реформе и ствара стабилно окружење у региону и Европи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво