Влада о косовском додатку

На следећој седници Влада Србије ће размотрити решење за наставак додељивања косовског додатка, до доношења закона којим ће системски бити решен проблем финансирања Срба на КиМ, рекао Горан Богдановић.

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић најавио је да ће влада Србије на следећој седници размотрити решење за наставак додељивања косовског додатка, до доношења закона којим ће системски бити решен проблем финансирања Срба на Косову и Метохији.

Богдановић је на конференцији за новинаре после седнице Владе објаснио да ће то решење бити у складу са Уставом и законом и да ће се позивати на законе који постоје.

Према његовим речима републичким буџетом за 2010. годину предвиђено је да косовски додатак буде 50 посто примања запослених и он предвиђа да ће ускоро бити донета уредба да се настави са таквом исплатом до доношења закона.

Министар је навео и да је Влада данас формирала радну групу како би у што краћем року био усвојен закон за трајно решавање проблема финансирања Срба на Косову и Метохији.

Према његовим речима коефицијенти плата запослених на Косову и Метохији, а који су буџетски корисници, идентични су онима у другим деловима Србије.

Богдановић је у јучерашњој изјави Танјугу најавио доношење закона којим ће системски бити решен проблем финансирања Срба на Косову и Метохији и прецизирао да је до сада "косовски додатак", који је недавно укинут одлуком Уставног суда Србије, примало око 44.000 грађана.

Према његовим речима, привремене новчане надокнаде примало је 20.758 грађана који су до 1999. године радили у државним и друштвеним предузећима. Увећану надокнаду на основну плату добијало је 23.178 грађана који су радили у будзетским установама, подсетио је Богдановић.

"Закон је у изради и мора да прође коалиционо усаглашавање. Хоћу да верујем да ће постојати политичка воља да се закон усвоји, јер је то једини начин да финансирамо Србе на Косову и Метохији", рекао је Богдановић.

Одлуком Уставног суда Србије, која је ступила на снагу објављивањем у "Службеном гласнику" 10. августа, укинут је додатак на плату запосленима на Косову и Метохији који примају плату из буџета, такозвани косовски додатак.

Уставни суд Србије оценио је да одлука владе, којом је уведен "косовски додатак", није уставна и представља позитивну дискриминацију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво