Еулекс ненадлежан за посете Косову

Посете српских званичника Косову су питање влада у Приштини и Београду и њихових односа, у које се Еулекс неће мешати, саопштио портпарол мисије ЕУ на Косову. Пратња званичника је у надлежности КПС-а, поручују из Еулекса.

Мисија Европске уније на Косову се неће укључити у решавање питања насталог на релацији Београд - Приштина везано за посете српских званичника Косову, изјавио је заменик шефа Еулекса Рој Рив, наводећи да је за њихову пратњу током посете покрајини надлежна косовска полиција.

Рив је, у изјави Танјугу, објаснио да се Еулекс не бави питањем посета српских званичника Косову већ је то питање владе у Приштини и владе у Београду и њихових односа који се одвијају преко канцеларије специјалног представника ЕУ на Косову Питера Фејта.

"Оно што је у нашем интересу је да не дође до немира и провокација јер је Косовска полицијска служба задужена за пружање пратње званичницима који улазе и излазе са Косова", рекао је Рив, нагласивши да је пратња званичника у надлежности КПС-а, а не Еулекса.

Рив је рекао да мисли да министру за Косово и Метохију Горану Богдановићу као и државном секретару у том министарству Оливеру Ивановићу нико не може забранити да обилазе своје породице на северу Косова.

"Проблем је једино када они званично долазе као министар и државни секретар, када посећују енклаве, приликом одређених верских манифестација или одређених састанака", рекао је Рив.

Председник привремене владе Косова Хашим Тачи писмом, у које је јуче имао увид приштински лист Коха диторе, обавестио је специјалног представника ЕУ на Косову Питера Фејта о томе да косовска влада неће више дозволити посете српских функционера Косову.

Тачи је донео одлуку о забрани посета српским званичницима покрајини због, како је навео лист, недавних политичких изјава српских званичника које су окарактерисане као провокација.

Тачи је суспендовао дозволу за данашњу посету министра Богдановића селу Прилужје на северу Косова као и све друге захтеве који су се односили на посете српских званичника Косову.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво