Помоћ Космету по закону

Министар за КиМ Горан Богдановић најавио доношење закона којим би се решио проблем финансирања Срба на Космету. Предлог закона ускоро пред Владом и парламентом, најавио Богдановић.

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић најавио је доношење закона којим ће системски бити решен проблем финансирања Срба на Косову и Метохији.

Богдановић је навео да ће Министарство ускоро завршити Предлог нацрта закона о финансирању на простору Косова и Метохије, који би затим требало да се нађе пред Владом и парламентом.

"Закон је у изради и мора да прође коалиционо усаглашавање. Хоћу да верујем да ће постојати политичка воља да се закон усвоји, јер је то једини начин да финансирамо Србе на Косову и Метохији", рекао је Богдановић.

Горан Богдановић је рекао да је до сада "косовски додатак", који је недавно укинут одлуком Уставног суда Србије, примало око 44.000 грађана.

Према његовим речима, привремене новчане надокнаде примало је 20.758 грађана који су до 1999. године радили у државним и друштвеним предузећима.

"Увећану надокнаду на основну плату добијало је 23.178 грађана који су радили у буџетским установама", подсетио је Богдановић.

За плате и привремене надокнаде издвајала се 1,71 милијарда динара месечно, а не како се у јавности спекулисало 500 милиона евра на годишњем нивоу.

Поред тога што се одлука Уставног суда мора поштовати, Богдановић сматра да је отворила простор и ставила до знања да се проблем финансирања Срба на Косову и Метохији мора решити системски, на основу закона, а не закључака и уредби.

Иницијатива за оцену уставности потекла од грађана

Министар је истакао да иницијатива за оцену уставности одлуке пред Уставним судом није потекла од државних институција већ од грађана који су живели на простору јужне српске покрајине, а који тај додатак нису примали.

"Они су тражили оцену уставности Уредбе из 2003. године и неистина је да влада стоји иза те одлуке. Нити ова Влада, нити било која будућа, не би смела да се меша у рад Уставног суда Србије", додао је министар.

Богдановић је такође нагласио да Срби, због чињенице да им је укинут додатак, неће напуштати Косово и Метохију.

"Људи јесу незадовољни и забринути, али нико не помишља да напусти Косово и Метохију, што не значи да ми не треба и даље да водимо рачуна о њима и да им помогнемо колико год можемо", закључио је министар Богдановић.

Одлуком Уставног суда Србије, која је ступила на снагу објављивањем у "Службеном гласнику" 10. августа, укинут је додатак на плату запосленима на Косову и Метохији који примају плату из буџета, такозвани косовски додатак.

Уставни суд Србије оценио је да одлука Владе, којом је уведен "косовски додатак", није уставна и да представља позитвну дискриминацију.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи