Условљавања због резолуције о Косову

Мали број веома утицајних земаља чланица ЕУ, одлучио да изврши притисак на Србију пред и током расправе на Генералној скупштини УН у вези са статусом Косова и српском резолуцијом о јужној Покрајини, рекао потпредседник Владе Божидар Ђелић.

Потпредседник Владе задужен за европске интеграције Србије Божидар Ђелић изјавио је да је мали број веома утицајних земаља чланица ЕУ, одлучио да изврши притисак на Србију пред и током расправе на Генералној скупштини УН у вези са статусом Косова и српском резолуцијом о јужној Покрајини.

Инструмент притиска јесте српска кандидатура за чланство у ЕУ за коју је, пре прослеђивања Савету министара, потребан консензус свих земаља чланица, навео је Ђелић у интервјуу Радио Београду.

"Од момента усвајања Лисабонског споразума, у децембру месецу прошле године, корак прослеђивања кандидатуре, и то не само за Србију, је постало политичко питање. Од тада знамо да то неће бити само технички корак, већ да ће да изискује и политички консензусе. Ново је да, имајући у виду развој ситуације око Косова, на жалост један мали број утицајних земаља жели да нашу кандидатуру за чланство у ЕУ веже за питање решавања статуса Косова", рекао је Ђелић.

Ђелић очекује да ће они који мисле да на овај начин могу да врше притисак на нашу земљу, брзо увидети да та политика не даје резултате. "Не због тога што смо неразумна земља, јер веома добро знамо да нам је потребна подршка свих великих сила, нарочито ЕУ, да на дуги рок развијамо нашу земљу у корист наших грађана и наше привреде".

Са друге стране, навео је Ђелић, као демократска земља имамо право да бранимо наш територијални интегритет и нема разлога да будемо једина земља чланица УН на чијем се случају покушава оправдати једнострана сецесија.

"Зато мислим да ћемо кроз коју недељу или месец добити много веће разумевање, па и оних који покушавају да врше притисак", рекао је потпредседник Владе.

Ђелић је истакао да Србија има јасну политику да је консензус Београда и Приштине  најдиректнији могући начин да се поново успостави европско јединство око питања Косова, тако што ће се Немачка сложити са Шпанијом, Француска са Грчком, Велика Британија са Совачком.

"И у том смислу Србија сигурно не ради на томе да искористи поделу Европе, него жели да буде део решења које ће бити прихватљиво за све", истакао је Ђелић. 

број коментара 7 Пошаљи коментар
(среда, 18. авг 2010, 10:15) - anonymous [нерегистровани]

integritet - odgovor

ovo je odličan komentar

(среда, 18. авг 2010, 09:36) - anonymous [нерегистровани]

Притисак

Ja sam pre godinu dana tvrdio da ce EU vrsiti pritisak, osobito ako se MSP izjansi protiv Srbije (kao sto je i bilo, a vlada je to do sada negirala. Bice jos toga. Jos neprijatnih vesti--a sto se tice UN, to je izgubljen slucaj. SAD, UK i EU ce traziti bezuslovnu predaju Kosova za srpsko clanstvo u EU.

(среда, 18. авг 2010, 08:44) - anonymous [нерегистровани]

Integritet

Srbija nikako nemoze da ucini takve ustupke SAD-u i EU . Nijedna zemlja u istoriji covecanstva nije se dobrovoljno odrekla 15% svoje teritorije da bi postala clan neke organizacije.Ovo sto se od Srbije trazi spada u domen "verovali ili ne". Srbija mora odlucno da odbije i da
zapadnim "prijateljima" jasno kaze da se od Srbije trazi nesto sto je nemoguce uciniti.Ona vlast koja bi popustila i pristala, ostala bi CRNO OBELEZENA za sva vremana u Srpskom narodu.

(уторак, 17. авг 2010, 23:30) - anonymous [нерегистровани]

EU- nova tvorevina

Sve clanice EU- su samostalne clanice UN- ,priznate su od UN-, i duzne su postovati sve UN- odluke.EU- je u sustini nova tvorevina koja nema karakter drzave nego unije,tako recimo kad austrija smatra za potrebno ona suspenduje na odredjeno sengen i zatvori svoje granice,tj. stavi ih pod svoju kontrolu,sto znaci svako gleda svoj interes.To znaci da posto mi gledamo svoj vitalni interes nas nesme da zanima sta pojedine zemlje unije misle o tome,pogotovo sto i one moraju da respektuju UN-,zato branimo svoju zemlju tamo gde je jedino i mesto a to je UN- i to bez pardona neosvrcuci se sta ce ko i iz kojih interesa da kaze,jer to je za nas potpuno nebitno.Srbija je clanica UN- u cijoj juznoj pokrajini UN- rezolucijom 1244 ima privremeni protektorat,to je defakto realnost na terenu,i dok UN- nedonesu drugaciju odluku tako ce i biti,a sto pojedine zemlje misle drugacije to mogu da prepricavaju po kosovskim kafanama ako ima ko da ih slusa.

(уторак, 17. авг 2010, 23:04) - pero [нерегистровани]

uslovljavanje


Evropksi politicari vrse pritisak na Srbiju zbog Kosova samo da bi se dodvorili amerima,
vec je davno poznato da bas ti politicari iz mocnih eu drzava ponasaju se kao stidljive ucenice iz nekog internata, sta ameri pomisle oni odgovaraju sa "da".Moramo ih raumeti jer
to cine za sebe da bi ostali u vrhu politike inace bi bili anonimosi ili bi lepili postanske markice u lokalnim postama.Srbia kosovo nije otela nikome to je bilo uvek srpsko. Neka uslovljavaju engleze, francuze
i neke druge drzave koje imaju puno otetih teritorija a ne da nase teritorije daju drugima.

(уторак, 17. авг 2010, 17:42) - Nebojsa Kuzmanovic [нерегистровани]

Ucenjivanje Srbije

Nadam se da je nasa politicka elita ocekivala ovakav razvoj situacije i da je razradila odgovarajucu strategiju?

(уторак, 17. авг 2010, 17:06) - anonymous [нерегистровани]

podrska!

Bravo! Narod ce podrzati vlast da ne poklekne pod pritiscima! Ovog puta su evropljani preterali! Ni jedna clanica EU nije bila uslovljena teritorijom da bi pristupila clanstvu to treba da bude nas argument!