Пропао референдум о рафинерији

Референдум у Смедереву о изградњи рафинерије није успео, јер је на биралишта изашло 11,64 одсто грађана. Градска управа у контакту са инвеститором који је заинтересован за даље улагање у Смедереву, рекао градоначелник Предраг Умичевић.

Због малог одзива бирача, референдум о градњи рафинерије нафте у Смедереву није успео. Председница референдумске комисије Весна Коларић рекла је да је на биралишта изашло 11,64 одсто грађана.

До затварања 78 гласачких места, синоћ у 20.00, позиву на гласање одазвало се око 11.000 гласача, од укупно 97.366 грађана са правом гласа и пребивалиштем у том граду, рекла је Коларићева агенцији Бета.

Она је рекла да се, према незваничном резултату, за изградњу рафинерије изјаснило 27 одсто грађана, док је против било 70 одсто гласача. За успех референдума било је потребно да се изјасни 50 одсто плус један бирач, односно 48.684 грађана.

У Окружном затвору у Смедереву, од 32 затвореника и притвореника са пребивалиштем у том граду, на референдум је изашло 17 грађана, а 15 није желело да гласа.

Градоначелник Смедерева Предраг Умичевић рекао је да одборници који су тражили референдум, имају право да понове тај захтев најраније шест месеци од објављивања званичних резултата референдума.

Према његовим речима, одборници Скупштине града, на наредној седници, изјасниће се о давању земљишта инвеститору у закуп, ако не буде био најављен нови референдум.

"Чим скупштина буде верификовала уговор, инвеститор ће моћи да прибави грађевинску дозволу и почне изградњу рафинерије", рекао је Умичевић.

Градоначелник је додао да је градска управа у контакту са инвеститором, који је заинтересован за даље улагање у Смедереву и да је он спреман да сачека званично саопштење о неуспелом референдуму и одлуку скупштине, која ће се састати најкасније за месец дана.

ДСС: Већина на референдуму рекла "не"

Међутим, Саша Радосављевић, председник градског одбора Демократске странке Србије, једне од опозиционих странка које су тражиле референдум, рекао је да градска влада Смедерева није имала легитимитет да почне пројекат о изградњи рафинерије јер га није спомињала у предизборној кампањи.

"Успели смо да потписима грађана распишемо референдум и натерамо власт да ослушне вољу грађана Смедерева. Однос гласова 'за' и 'против' рафинерије је јасна порука градоначелнику и свим осталим актерима у скупштинском животу. ДСС ће поштовати вољу грађана", рекао је Саша Радосављевић.

Он је нагласио да је три четвртине грађана "што није мали узорак" рекло "не" рафинерији.

"Свака власт која се усуди да ради нешто мимо воље тако великог броја грађана мора да размишља шта ће се десити", рекао је Радосављевић.

Референдум је организован на иницијативу опозиционих странака ДСС-а, СРС-а, напредњака и коалиције "За боље Смедерево", који су сакупили довољан број потписа, да би се референдум одржао.

Скупштинску већину чине ДС, СПС, НС, СПО, Смедеревска демократска странка (СДДС) и група грађана у Покрету за Смедерево. 

"Комико оил" је за закуп грађевинског земљишта у индустријској зони Смедерева понудио 4,25 милиона долара, а са компанијом "Транснафта" потписао је меморандум вредан 15 милиона долара, за изградњу крака гасовода од Панчева до Смедерева.

Изградња рафинерије је инвестиција вредна око 250 милиона долара. Планирано је да у рафинерији буде запослено око 700 људи, а на самој изградњи рафинерије, према проценама инвеститора, радило би 2.000 радника.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво