Референдум о рафинерији

Референдум у Смедереву o градњи рафинерије сирове нафте није успео због слабог одзива гласача. Званични резултати у року од 24 сата. Референдумски резултат биће тема наредне седнице Градске скупштине.

Референдум у Смедереву о томе да ли ће се у том граду градити рафинерија сирове нафте није успео, пошто је на 78 бирачких места изашло само 11,64 одсто грађана, односно 11.337 гласача.

Званични резултат биће саопштен у року од 24 сата, а референдум би могао да буде поновљен за шест месеци.

Референдумски резултат биће разматран и на наредној седници Градске скупштине, која би, без обзира на крајњи исход изјашњавања грађана, могла да донесе одлуку шта даље. 

У бирачке спискове је уписано 97.366 бирача, а да би референдум успео на биралишта би требало да изађе 48.684 или половина плус један бирач.

Изградња рафинерије је инвестиција вредна око 250 милиона долара, а једини понуђач је амерички конзорцијум "Комико оил".

Спор око градње рафинерије у Смедереву настао је међу политичким партијама па је на иницијативу опозиције одлучено да се грађани о том питању изјасне на референдуму, што садашња локална власт сматра губљењем времена.

У Смедереву је на власти коалиција Демократске странке, Социјалистичке партије Србије, Покрета за Смедерево, Нове Србије, Смедеревске демократске странке и Српског покрета обнове.

У опозицији су Демократска странка Србије, Српска радикална странка, Српска напредна странка и Коалиција за боље Смедерево.

Подељени су донекле и грађани и док једни истичу каква би добра донела изградња рафинерије у погледу запошљавања, други размишљају о евентуалним еколошким последицама.

Стручњаци ЦИП-а тврде да је рад рафинерије еколошки потпуно безбедан, а према најавама она би била изграђена са потпуно новом технологијом према заштитним стандарима које предвиђају закони Србије и Европске уније.

Амерички конзорцијум "Комико оил" је за закуп грађевинског земљишта у индустријској зони Смедерева понудио 4,25 милиона долара, а са компанијом "Транснафта" потписао је меморандум вредан 15 милиона долара за изградњу крака гасовода од Панчева до Смедерева.

Планирано је да у рафинерији буде запослено око 700 људи, а на самој изградњи рафинерије радило би 2.000 радника.

Уколико пројекат пропадне "Комико оил" преговара о премештају градње у Ковин или у Пожаревац.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво