Кипар: Српска резолуција добар основ

Резолуција коју је Србија упутила Генералној скупштини УН могла би бити добар предлог за коначно решење проблема Косова, поручују из Никозије. У наредне две недеље, требало би да буде јасно да ли ће унутар ЕУ моћи да се постигне јединствен став о резолуцији.

Кипар сматра да би резолуција коју је Србија упутила Генералној скупштини УН могла бити добар предлог за коначно решење проблема Косова.

"Резолуција је предмет разговора међу европским партнерима Кипра који покушавају да дођу до заједничког става о том питању", изјавио је за Би-Би-Си генерални секретар кипарског МИП-а Николас Емилију.

Будући да се о томе тренутно разговара, пре свега у седишту УН у Њујорку и то на нивоу амбасадора земаља чланица Европске уније, не бих да детаљно говорим о нашем ставу. Рећи ћу само да текст који је предложила Србија може да буде основа за коначни предлог, истакао је Емилију.

Кипарски дипломата каже да би требало, у наредне две недеље, да буде јасно да ли ће унутар ЕУ моћи да се постигне јединствен став.

"Тачно је да то неће бити лако, али морамо да покушамо и да исцрпимо све могућности. Ако на крају не буде заједничког става, онда ће свака земља ЕУ гласати у складу са својом државном политиком. Ми нећемо признати Косово", истакао је.

"Мишљење Међународног суда правде представља одговор на питање које је било дефинисано на несрећан начин. Нажалост, нисмо добили одговор на питање о легалности сецесије Косова од Србије", истакао је Емилију и додао да Кипар није под притиском других земаља, пошто је став Никозије принципијелан и свима добро познат.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 03. авг 2010, 18:15) - pesimist [нерегистровани]

rezolucija

Jos samo da se oglasi i Severna osetija,ma ljudi gde bi nam bilo mesto.

(уторак, 03. авг 2010, 16:50) - Zoran [нерегистровани]

Pametno

Jel' bi mozda vise voleo da su protiv nas.

(уторак, 03. авг 2010, 15:13) - Patriota [нерегистровани]

Odlicno

Sad mi je lakse, kad znam da je Kipar na nasoj strani, nista nam ne mogu!