Ештонова има план и за Косово

Европска шефица за спољну политику поделила државама чланицама ЕУ предлог резолуције о Косову, којом се прихвата мишљење МСП, а Београд и Приштина позивају на развој сарадње у "духу добросуседских односа". У тексту се не помиње статус Косова.

Канцеларија Катрин Ештон поделила представницима држава чланица Европске уније нацрт резолуције о Косову, свега два дана пошто је Србија свој предлог документа доставила Генералној скупштини Уједињених нација.

"С поштовањем прихватамо саветодавно мишљење Међународног суда правде од 22. јула 2010. године, датог на основу захтева Генералне скупштине, да је проглашење независности Косова у сагласности са међународним правом", наводи се у тексту предлога резолуције у који је Интернет портал Радио-телевизије Србије имао увид.

"Генерална скупштина поздравља намеру страна са наставе развој односа у духу добросуседске сарадње, демократије, регионалне и економске сарадње у складу са њиховом европском перспективом", наводи се у документу, о чијем ће се садржају државе чланице ЕУ појединачно изјашњавати наредних дана.

Творци ове резолуције сматрају да ће ЕУ успети да обезбеди јединство око суштине текста, јер су језик и тон документа "највероватније" прихватљиви и за пет чланица ЕУ које нису призлане независност Косова - Грчку, Шпанију, Румунију, Словачку и Кипар.

Предлог резолуције ЕУ начињен је одмах пошто је шеф српске дипломатије Вук Јеремић предао Генералној скупштини српски предлог документа, у коме се предлаже да Генерална скупштина "прими на знање" мишљење МСП, као и да стране "пронађу узајамно прихватљиво решење за сва отворена питања путем мирног дијалога, у интересу мира, безбедности и сарадње у региону".

Велика Британија узела је на себе улогу главног критичара српског предлога резолуције, тврдећи да је ЕУ "изненађена" због чињенице да се Београд одлучио на овакав потез без претходних консултација са Бриселом, наводећи да је "језик коришћен у том документу неприхватљив".

"Ми сматрамо да је боље да Србија и ЕУ на овоме раде заједно и да се договоримо како ћемо ићи напред, него да свака страна ради одвојено, јер тако можемо да завршимо на терену конфронтације. Не чини нам се смислено да се Србија и ЕУ конфронтирају у Њујорку, док, истовремено, Србија тврди да жели да постане чланица ЕУ", рекао је британски амбасадор у Београду Стивен Вордсворт.

Политички директор у спрском Министарству спољних послова Борислав Стефановић је, пак, рекао да је Србија поднела предлог резолуције после консултација са свим значајним међународним факторина, укључујући и ЕУ.

"Консутлације су трајале, неке сугестије су прихваћене и ми смо добили подршку неких земаља ЕУ", рекао је Стефановић агенцији Фонет, оцењујући да ни једна држава, па ни Велика Британија, не може да говори у име Уније. 

број коментара 49 Пошаљи коментар
(недеља, 01. авг 2010, 11:54) - anonymous [нерегистровани]

odgovor

Potpuno tacno

(субота, 31. јул 2010, 01:22) - Dragan [нерегистровани]

Predlog za SRBE

Pitao bih gospodju Ešton ima li ona predlog za SRBE. Da nam obelodani sta sve mozemo da prihvatimo. Pa da procenimo da li mozemo da se borimo ili da "kapituliramo".
- neki SRBI moraju da ostanu u BIH
- neki SRBI moraju da prihvate drugu
Albansku drzavu
- svi SRBI moraju da se odreknu
svoje "kolevke".
Pitam se samo kad ce da prestane ovo "nasilje"?

(субота, 31. јул 2010, 01:12) - anonymous [нерегистровани]

Radikalno Resenje

Treba se okrenuti istoku, zapad zbija sale sa ovim narodom, treba pregovarati sa Rusijom ili Kinom i oni bi trebali naci interes na balkanu i podrzati Republiku Srpsku kao Amerikanci Kosovo, pa zamrsiti ovo kako treba... Ovaj narod nije zasluzio ovakvo nepostovanje.

(субота, 31. јул 2010, 00:53) - alexandar [нерегистровани]

....

pocela da mi se stvara fobija od zapadnjaka.cim nesto ponude mirise mi na neku prevaru.pa tako i ovaj nazovi plan

(субота, 31. јул 2010, 00:35) - anonymous [нерегистровани]

U duhu dobrosusedskih odnosa

"U duhu dobrosusedskih odnosa" a ne pominje se Status. Nije nego.
I ova izgleda nije dobro citala misljenje MSP. Vidi se iz njenog teksta.

(субота, 31. јул 2010, 00:07) - anonymous [нерегистровани]

Za sve je kriv

Milosevic, Slobodan!

(субота, 31. јул 2010, 00:04) - anonymous [нерегистровани]

dobri susedi

"Kako se ne spominje status Kosova ako se apeluje na "dobrosusedke odnose"? Duhovito" pa zato sto je njena zemlja priznala nezavisnost Kosova , bar ti to treba biti jasno.

(петак, 30. јул 2010, 23:47) - anonymous [нерегистровани]

istina

Zivim vec dugo godina u Francuskoj i mogu da vam kazem da koliko sam razgovarao sa ljudima oni neznaju gde se nalazi Kosovo a kamo li pravu istinu . Pa dajte vec jednom da se kaze kosmo ,sta smo i gde smo.....vreme ja jer ce drugi da nas postuju i gledaju drugacije ..poz. iz Francuske

(петак, 30. јул 2010, 23:31) - anonymous [нерегистровани]

bm

Ko je ta gospođa?

(петак, 30. јул 2010, 23:19) - anonymous [нерегистровани]

sta

vam je sa tolikim komentarima o neslaganju ove gospodje i njenih predloga , pa ni albanci ne prihvataju njen predlog.