Јеремић и Бан Кимун о Косову

Састанак у Њујорку обухватио стање на Косову, предлог резолуције који је Србија предала Генералној скупштини УН и предлог ЕУ о преговорима Београда и Приштине. Бан Кимун очекује Јеремића на Конференцији о разоружању.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић и генерални секретар УН Бан Кимун разговарали су у Њујорку о ситуацији на Косову, што је први сусрет представника Београда и шефа светске организације после изношења саветодавног мишљења Међународног суда правде.

Генерални секретар је рекао да планира да блиско сарађује са Европском унијом, која је понудила да створи услове за дијалог између Београда и Приштине, рекао је Банов портпарол Фархан Хак Интернет порталу Радио-телевизије Србије, наводећи да су Бан и Јеремић разговарали и о нацрту резолуције о Косову, који је Србија у среду предала Генералној скупштини УН.

Бан је, истовремено, позвао све стране укључене у решавање косовске кризе да подрже конструктиван дијалог и решавање свих преосталих отворених питања, уз одржање политичке стабилности и уздржавање од било каквих провокација.

"Посвећени смо тражењу компромисног решења за Косово и сматрамо да се до њега може доћи искључиво мирним путем, кроз преговоре, а не једностраним корацима, рекао је Јеремић агенцији Танјуг.

Јеремић је напоменуо да Србија тражи подршку УН за тражење компромиса преговорима, што се види кроз садржај резолуције коју је поднела Генералној скупштини УН, а која ће се на дневном реду у септембру.

"Биће изузетно тешко под новонасталим околностима остварити већину у Генералној скупштини УН, али учинићемо све да то постигнемо. Од пресудне је важности да се очувају мир и стабилност на територији покрајине, истакао је министар Јеремић.

Први човек светске организације и шеф српске дипломатије су, такође, разговарали и Конференцији о разоружању, која ће се крајем септембра одржати у Њујорку. "Генерални секретар је рекао да се нада да ће министар Јеремић учествовати у раду ове конференције", рекао је Хак.

Током боравка у Њујорку, министар Јеремић ће се обратити и форуму Покрета несврстаних и одржати велики број састанака са амбасадорима земаља чланица УН.

Јеремић својим саговорницима преноси позицију Србије, после изношења саветодавног мишљења Међународног суда правде и представља даље кораке које је Влада Републике Србије усвојила као стратегију у одбрани суверенитета и територијалне целовитости.

Шеф српске дипломатије упозорио је да ће, уколико не буде постигнут споразум о решењу за Косово, бити створен преседан примењив у целом свету и заложио се за праведно решење прихватљиво за обе стране.

У ауторском тексту о Косову у америчком листу Волстрит џурнал, Јеремић је упозорио да Међународни суд правде у свом мишљењу није подржао став да је једнострано проглашена независност Косова јединствен случај, као ни тврдње Приштине да је Косово држава.

Јеремић је, у чланку за амерички дневник, такође, поручио да је отпочињање дијалога, који ће резултирати компромисом и обострано прихватљивим решењима за сва нерешена питања - једини пут напред.

Министар спољних послова поновио је став да Србија никада неће признати независност Косова.

Мисија Србије при Уједињеним нацијама поднела је, у среду, Генералној скупштини УН Резолуцију, којом се јасно истиче да једнострана сецесија није прихватљив начин за решавање територијалних питања и позива на проналажење решења путем дијалога.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво