Јеремић и Бан Кимун о Косову

Састанак у Њујорку обухватио стање на Косову, предлог резолуције који је Србија предала Генералној скупштини УН и предлог ЕУ о преговорима Београда и Приштине. Бан Кимун очекује Јеремића на Конференцији о разоружању.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић и генерални секретар УН Бан Кимун разговарали су у Њујорку о ситуацији на Косову, што је први сусрет представника Београда и шефа светске организације после изношења саветодавног мишљења Међународног суда правде.

Генерални секретар је рекао да планира да блиско сарађује са Европском унијом, која је понудила да створи услове за дијалог између Београда и Приштине, рекао је Банов портпарол Фархан Хак Интернет порталу Радио-телевизије Србије, наводећи да су Бан и Јеремић разговарали и о нацрту резолуције о Косову, који је Србија у среду предала Генералној скупштини УН.

Бан је, истовремено, позвао све стране укључене у решавање косовске кризе да подрже конструктиван дијалог и решавање свих преосталих отворених питања, уз одржање политичке стабилности и уздржавање од било каквих провокација.

"Посвећени смо тражењу компромисног решења за Косово и сматрамо да се до њега може доћи искључиво мирним путем, кроз преговоре, а не једностраним корацима, рекао је Јеремић агенцији Танјуг.

Јеремић је напоменуо да Србија тражи подршку УН за тражење компромиса преговорима, што се види кроз садржај резолуције коју је поднела Генералној скупштини УН, а која ће се на дневном реду у септембру.

"Биће изузетно тешко под новонасталим околностима остварити већину у Генералној скупштини УН, али учинићемо све да то постигнемо. Од пресудне је важности да се очувају мир и стабилност на територији покрајине, истакао је министар Јеремић.

Први човек светске организације и шеф српске дипломатије су, такође, разговарали и Конференцији о разоружању, која ће се крајем септембра одржати у Њујорку. "Генерални секретар је рекао да се нада да ће министар Јеремић учествовати у раду ове конференције", рекао је Хак.

Током боравка у Њујорку, министар Јеремић ће се обратити и форуму Покрета несврстаних и одржати велики број састанака са амбасадорима земаља чланица УН.

Јеремић својим саговорницима преноси позицију Србије, после изношења саветодавног мишљења Међународног суда правде и представља даље кораке које је Влада Републике Србије усвојила као стратегију у одбрани суверенитета и територијалне целовитости.

Шеф српске дипломатије упозорио је да ће, уколико не буде постигнут споразум о решењу за Косово, бити створен преседан примењив у целом свету и заложио се за праведно решење прихватљиво за обе стране.

У ауторском тексту о Косову у америчком листу Волстрит џурнал, Јеремић је упозорио да Међународни суд правде у свом мишљењу није подржао став да је једнострано проглашена независност Косова јединствен случај, као ни тврдње Приштине да је Косово држава.

Јеремић је, у чланку за амерички дневник, такође, поручио да је отпочињање дијалога, који ће резултирати компромисом и обострано прихватљивим решењима за сва нерешена питања - једини пут напред.

Министар спољних послова поновио је став да Србија никада неће признати независност Косова.

Мисија Србије при Уједињеним нацијама поднела је, у среду, Генералној скупштини УН Резолуцију, којом се јасно истиче да једнострана сецесија није прихватљив начин за решавање територијалних питања и позива на проналажење решења путем дијалога.

број коментара 14 Пошаљи коментар
(петак, 30. јул 2010, 11:47) - Anika [нерегистровани]

Pamet caruje...

E,ne mogu a da ne odgovorim,barem iz svog ugla.Koliko pamtim,godinama se odbijalo od plate za "nerazvijeno" Kosovo,i sad jos,po Vama,treba da se da i poslednji novcic?!Srpska privreda i ekonomija su na minimumu.Dokle?!Zao mi je ljudi koji su ostali na KiM-u,i koji stvarno nemaju kud,ali oni i ne traze mnogo.Veci problem su oni koji su otisli,ostavili otadzbinu kad ih je najvise trebala,rasprodali svoje nekretnine Albancima,i sad iz ko zna koje fotelje traze srpsko Kosovo!To me najvise boli,i ne razumem trebamo li svi da pomremo gladni?

(петак, 30. јул 2010, 11:39) - Veljko [нерегистровани]

Srbska drzavnos, na nama je

Albancima na K i Metohiji treba ponuditi jasnu alternativu - otvoriti skole, kulturne i sportske centre, firme its...na jugu Srbije i poceti te ljude integrisati u okvire R.Srbije svaki dan sve vise i vise...
Treba im ponuditi dokumenta R.Srbije i sva prava koja sa tim idu, a i od njih uzeti potpis da ne priznaju tu nakaznu tvorevinu albanske mafije.
Kada R.Srboije bude predala 200 -300 000 potpisa albanaca sa kosova da ne priznaju tu tvorevinu i da odbijaju da nose njena dokumenta pobeda ce biti blizu.
Traba emitovati televiziski proglram tako da deca na K i Metohiji mogu da cuju srpski jezik jako rano i da im se omoguci studiranje u BGD, NS...i to obavezno 10% albanaca da se upisuje po Srbiji sa olaksavajucim okolnostima. Cilj je potpuna integracija po receptu EU- jezik, kultura i identitet da se stope sa onim vecinskog stanovnistva- Srbima. A na jug Srbije itegrisati oko 200 000 kineza potpuno i povecati broj stanovnika srbije na
12 000 000 u narednih 15-20 god- podsticanjem nataliteta i ciljnom integracijom emigranata.
ima se para za to, samo da pocne poreska da radi i carina kako treba. bice manje dzipova po ulicama i vise sredstava za prosirivnja istih.

(петак, 30. јул 2010, 09:52) - anonymous [нерегистровани]

Za slobodu kretanja i posao Srba na KiM u t.zv. državi Kosovo

Normalno je da želimo sve najbolje i uspeh našoj spoljnoj politici ,pitanje je samo šta ćemo sa taocima, Srbima na KiM i kako njima pomoći OVDE I SADA da steknu slobodu kretanja i zaposlenje i u toj "državi" Kosovo na okupiranoj teritoriji Srbije?
Kako prikupiti sve podatke o progromu na srpski narod na KiM i od pre i posle bombardovanja SRJ i uputiti to međunarodnoj zajednici sa naznakom SPECIJALNOSTI?

(петак, 30. јул 2010, 02:24) - anonymous [нерегистровани]

Pamet Caruje

Pamet caruje a snaga klade valja! Znaci, svi nasi mozgovi i sve nase pameti moraju da budu usmerene na svetski lobi. Srbija kao drzava mora da izdvoji i poslednji novcic da bi uspela da sacuva ono sto zeli. Nazalost, dani su takvi da bez lobija nema srece pa taman da imamo i hiljadu Vuk-ova. Pretpostavljam da oni koji vode drzavu i drzavnu spoljnu politiku to dobro znaju.
Pozdrav svim ljudima dobre volje!

(петак, 30. јул 2010, 00:31) - anonymous [нерегистровани]

oteto-prokleto

Dzaba sve...oteto-prokleto

(четвртак, 29. јул 2010, 23:37) - anonymous [нерегистровани]

Конзулати

Могу се отворити конзулати Русије и Кине у Косовској Митровици јер би егзекватуру ове државе тражиле од Србије и то би био доказ да је то територија Србије. Друго је питање, да ли ове државе имају интерес и потребу да имају конзулате у Косовској Митровици јер то изискује трошкове. Конзулати пре свега сарађују са локалним властима и то да би помогли својим грађанима у држави пријема а не да би водили међународну политику. Значи: може али нема потребе.

(четвртак, 29. јул 2010, 22:14) - anonymous [нерегистровани]

konzulati

pa konzulate ruske i kineske ne otvaramo mi vec rusi i kinezi i kako da otvore konzulate na Kosovu u Mitrovici kad vec imaju konzulate u Beogradu a oni ne priznaju Kosovo kao drugu nezavisnu drzavu.

(четвртак, 29. јул 2010, 20:26) - Radojica [нерегистровани]

Konzulat

Trebalo bi otvoriti kineski i ruski konzulat u Kosovskoj Mitrovici. Za pocetak. Kad su neki otvorili ambasade u Pristini a da Kosovo nije clan UN zasto ne bi mi mogli imati konzulate u Kosovskoj Mitrovici.

Radojica

(четвртак, 29. јул 2010, 19:29) - anonymous [нерегистровани]

@ Maik

a sta mislite ko danas finansira te sile poput USA! Bank of China! sto se tice sila sve zavisi! uzimanje davanje.

(четвртак, 29. јул 2010, 17:24) - Majk [нерегистровани]

bliski istok

Ja ne mogu da verujem da neko zeli da ima situaciju koja je slicna situaciji na bliskom istoku, pri tom ne vodeci racuna da Izrael ima podrsku velikih sila a da u slucaju Srbije to bas i nije slucaj.