Косово изнад свих разлика

Власт и опозиција на ванредној седници Скупштине Србије, на којој је прихваћен владин концепт нове политике према КиМ, закључили да је Косово изнад свих разлика. Председник Борис Тадић дебату оценио као најдемократскију у последњих 15 година, без тешких речи и увреда.

Дан после расправе о даљој политици према Косову, у Парламенту оцењују да је за њима историјски радни дан, не само због тога што је на дневном реду био најтежи национални проблем, већ и зато што су политички неистомишљеници, без увреда и политичких парола, отворили карте о Косову.

Једни наспрам других, и власт и опозиција, разменили су ставове и закључили да је Косово - изнад свих разлика.

Председник Борис Тадић дебату је оценио као најдемократскију у последњих 15 година, уверен да она отвара дијалог различитих политичких и социјалних група о болној теми као што је Косово.

"Неких 15-так година сам био члан парламента, и учествовао сам у свим дискусијама о Косову, што као посланик, потпредседник скупштине, шеф посланичког клуба, министар или председник републике, мислим да је ова дискусија била најмирнија и највише усмерена према циљу и према проблемима који нас све заједно погађају, и да је у овој дискусији било најмање тешких речи које су могле некога увредити и које су померале тежиште у другом правцу", рекао је Тадић.

На истој страни први пут су од разлаза биле бивше партијске колеге. Српска напредна странка објашњава да је за подршку пресудно било то што су прихваћени њихови амандмани.

Радикали напомињу да су хвалили министра спољних послова Вука Јеремића.

"Сви су изнели своје ставове, али било је важно и од нас се то тражило као од опозиционих партија да покажемо јединство и ми смо на крају на владу, самим тим што смо гласали за њихов предлог, донекле измењен, пренели одговорност у поступању када је у питању интегритет КиМ", каже Божидар Делић, из СНС-а.

"Ми смо јуче гласали за ову одлуку дајући на неки начин могућност влади и председнику републике да преузму кораке за које мисле да су у интересу Србије и они ће преузети пуну одговорност уз нашу подршку, јер мислимо да је држава изнад свега", рекао је шеф посланичког клуба СРС-а Драган Тодоровић.

Они који се нису сложили са владином политиком према Косову, кажу да је тема била сувише озбиљна да би се свела на јефтине политичке поене.

"Ако је било разлика а било их је, ДСС је те разлике испољила, ми смо о њима говорили отворено, консеквентно ономе о чему смо причали о томе смо и гласали. Нисмо користили скупштину пре тог дана нити ћемо после тог дана за иживљавање над том темом", каже Милош Алигрудић.

Зоран Остојић из ЛДП-а, каже да је оваква атмосфера "резултат чињенице да већина народних посланика и грађана Србије схвата и долази на позицију ЛДП-а".

"Чини се да су јуче сви изашли из свог уског политичког оквира и показали да им је државни интерес важнији и на томе читавом парламенту треба честитати", сматра Јелена Триван, портпарол ДС.

За више од једанаест сати говорило је око 60 посланика. Владину политику према Космету подржала су 192 посланика, међу којима су били и њени најоштрији противници.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(четвртак, 29. јул 2010, 08:52) - Mico [нерегистровани]

Steta

Misljenje MSP jeste na nasu stetu ali i na stetu ljudske zajednice a posebno za one koji su platili za takvo misljenje.
To ce sagledati u prvom redu "Sjedinjene Drzave
Amerike",pa Evropska zajednica, kad jedna po jedna drzava pocne da koristi to "MISLJENJE".
I nesreca je necemu dobra. Oni sada misle da su
toliko jaki i ne vide da su ovim "MISLJENJEM"
potkopali temelje svoje rodjene kuce.

(среда, 28. јул 2010, 09:07) - seemon1 [нерегистровани]

msp

Mislim da je skupština promasila temu. MSP je doneo neku odluku koja je ima svoju tezinu, a skupstina je trebala da ima za cilj da iz te odluke izvuce ono sto najvise odgovara Srbiji, a ne razglabanje o istorijskim cinjenicama. Kako je MSP u medjunarodnom pravu pronasao nesto sto odgovara Albancima, tako iz tog misljenja, poslanici su trebali da guraju dobre stvari iz misljenja MSP a to su da je pravo na suverenitet neosporno i da je R1244 važeća i da čvrsto stoji. Mišljenje MSP uopšte nije na našu štetu, već mi nanosimo štetu sebi što ga tako tumačimo.Šta nas briga za albance dali su imali pravo, bitno je da mi imamo pravo na teritorijalnu celovitost.Da mišljenje MSP nije štetno po nas govori i poslednja ponuda albanaca za autonomiju severa KiM, izgleda da samo mi ne shvatamo sta se sve može izvući iz mišljenja MSP, ili je cilj nesto drugo.

(среда, 28. јул 2010, 00:41) - alexandar [нерегистровани]

....

hvala Bogu da se u necemu slazemo

(уторак, 27. јул 2010, 22:44) - anonymous [нерегистровани]

Konacno

Samo sloga Srbina spasava!

(уторак, 27. јул 2010, 22:39) - brano [нерегистровани]

odgovornost pred gradjanima

Poslanici su ovoga puta pokazali odgovornost pred gradjanima!Svi,bez obzira da li su bili za ili protiv!Moram priznati da sam prijatno iznenadjen ponasanjem opozicionih poslanika,koji su konstruktivnom kritikom ukazali na svoj pogled na nacin rjesavanja ovog problema!Posebno mi se svidila izjava poslanika DSS koji kaze da nece zloupotrebljavati nastalu situaciju,iako nisam vas pristalica ovo je veliki plus i za DSS i za kompletnu opoziciju!

(уторак, 27. јул 2010, 22:35) - stojimir [нерегистровани]

Srpska skupština

Odgledao sam vanrednu sednicu svih 12 sati i mnogo sam mirniji za sudbinu južne srpske pokrajine i cele Srbije, videvši ozbiljnost, zrelost i pripremljenost srpskih poslanika i stranaka. Nadam se da će očuvati taj nivo u budućnosti.