Без признања из Грчке, Кине и Кипра

Грчка остаје при свом ставу о Косову. Кинески и кипарски званичници истичу да мишљење Међународног суда правде није препрека за даље преговоре којима се може доћи до решења косовског питања.

Грчка влада је, реагујући на саветодавно мишљење Међународног суда правде у Хагу о независности Косова, потврдила да је спремна да предузме иницијативе и допринесе сваком процесу који може да доведе до договореног решења у корист стабилности Западног Балкана, саопштило је Министарство спољних послова у Атини.

Грчка влада је, како је наведено у саопштењу које је доставила амбасада те земље у Београду, већ у консултацијама са својим европским партнерима и свим интересним странама.

Напомињући да се изрицањем саветодавног мишљења анализирају правни аспекти питања једнострано проглашене независности Косова, према захтеву Генералне скупштине УН, грчка влада је навела да је "грчки став познат" и да "високи приоритет за Грчку представља обезбеђивање стабилности, сарадње и мира на Балкану".

Ови принципи дефинишу наш став и они би требало да преовладају у периоду после изрицања саветодавног мишљења МСП у Хагу. Верујемо да поштовање и промовисање ових принципа представља најсигурнији пут који води ка европској интеграцији Западног Балкана, саопштио је МИП Грчке.

Влада је навела да Грчка подржава пут ка европској интеграцији Западног Балкана кроз своју иницијативу "Агенда 2014" која се односи на европску визију народа у региону.

Спремни смо да предузмемо иницијативе и да допринесемо сваком процесу који може да доведе до договореног решења на корист и стабилност Западног Балкана", каже се у саопштењу грчког Министарства иностраних послова.

Мишљење МСП није препрека за преговоре 

Кинески амбасадор у Београду Веи Ђингхуа оценио је да мишљење Међународног суда правде у Хагу није препрека за даље преговоре Београда и Приштине, да би се дошло до адекватног решења за питање Косова.

Сматрамо да саветодавно мишљење није препрека за разговор две стране да се путем преговора дође до адекватног, трајног решења, рекао је амбасадор новинарима, после разговора кинеске привредне делегације са српским званичницима у Министарству енергетике у Београду.

Веи је рекао да Кина и даље поштује суверенитет и територијални интегритет Србије који су, како је навео, основни принципи међународног права и међународног правног поретка.

Преговорима до решења

Министар иностраних послова Кипра Маркос Кипријану изјавио је, у Бриселу, да се само преговорима може пронаћи обострано прихватљиво решење за Косово и поновио да његова земља неће променити став о том питању.

Кипријану је оценио да је мишљење Међународног суда правде да Декларација о независности Косова не крши међународно право, ограничена само на једно специфично питање које се односи на процедурални део те декларације.

Кипријану је, уочи састанка Савета министара Европске уније, истакао да се о интегритету земље мора разговарати, а не доносити једнострани акти о независности.

Шеф дипломатије Кипра позвао је све стране да приступе преговорима, како би се нашло обострано прихватљиво решење за Косово.

Кипар је (поред Румуније, Словачке, Шпаније и Грчке) једна од пет земаља ЕУ које нису признале независност Косова.

број коментара 17 Пошаљи коментар
(четвртак, 29. јул 2010, 21:46) - todorovic [нерегистровани]

libija

samo da dodam,da ce libija u narednih deset godina ulagati mnogo lilijardi dolara u njihove infrastrukture a nase firme su dobrodosle,tako da nemoj te da iskljjucujete libiju koja je na strani srbije sto se kosova tice.pozdrav svim pravim prijateljima

(уторак, 27. јул 2010, 16:27) - anonymous [нерегистровани]

komentar

Bili smo,tu smo i uvek cemo biti tu gde jesmo jer Kosovo je nasa svetinja i ako drugi nemisle isto kao mi.Pozdrav Srbiji

(уторак, 27. јул 2010, 01:00) - anonymous [нерегистровани]

I rusi su sa nama!

Naravno da Rusija ne menja svoje misljenje o Kosovu. "MSP" nema konacnu rec, i zato se treba boriti dalje sto jace moguce. Necemo izgubiti Kosovo na ovaj nacin. Uvek je bilo nase, uvek ce i biti. NEKA SE PRAVDA OSTVARI SRBIMA!!!

(понедељак, 26. јул 2010, 23:56) - Posetilac [нерегистровани]

Oštorumno

Ovo si veoma oštroumno primetio. Možda si čak postavio i definiciju i pokazao paravac u kome treba delovati diplomatski, iako možda neke zemlje na prvi pogled deluju ne zainteresovano ili ne važno.

(понедељак, 26. јул 2010, 22:31) - anonymous [нерегистровани]

odg

a sta je sa Rusima?

(понедељак, 26. јул 2010, 20:19) - anonymous [нерегистровани]

SAMO TAKO

Само тако наставите ......................

(понедељак, 26. јул 2010, 20:18) - anonymous [нерегистровани]

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ

Хвала ГРЧКОМ народу на подршци!

(понедељак, 26. јул 2010, 20:14) - anonymous [нерегистровани]

bice sve u redu

jos samo da se obratimo Venecueli Libiji i Bangladesu i bice sve u redu...

(понедељак, 26. јул 2010, 18:40) - anonymous [нерегистровани]

zahvalnost

svim zemljama puno zahvalnosti u podrsci jos jednom hvala.

(понедељак, 26. јул 2010, 16:46) - Драган [нерегистровани]

Неизмерно хвала!

Неко је градио своју цивилизацију 5000 година, а има и ових са стажом од 200-ињак година, процените сами са које стране осећате мудрост и проницљивост, а одакле стиже бахатост и осионост, иако и са једне и друге стране стоји подједнака а огромна моћ!