Без признања из Грчке, Кине и Кипра

Грчка остаје при свом ставу о Косову. Кинески и кипарски званичници истичу да мишљење Међународног суда правде није препрека за даље преговоре којима се може доћи до решења косовског питања.

Грчка влада је, реагујући на саветодавно мишљење Међународног суда правде у Хагу о независности Косова, потврдила да је спремна да предузме иницијативе и допринесе сваком процесу који може да доведе до договореног решења у корист стабилности Западног Балкана, саопштило је Министарство спољних послова у Атини.

Грчка влада је, како је наведено у саопштењу које је доставила амбасада те земље у Београду, већ у консултацијама са својим европским партнерима и свим интересним странама.

Напомињући да се изрицањем саветодавног мишљења анализирају правни аспекти питања једнострано проглашене независности Косова, према захтеву Генералне скупштине УН, грчка влада је навела да је "грчки став познат" и да "високи приоритет за Грчку представља обезбеђивање стабилности, сарадње и мира на Балкану".

Ови принципи дефинишу наш став и они би требало да преовладају у периоду после изрицања саветодавног мишљења МСП у Хагу. Верујемо да поштовање и промовисање ових принципа представља најсигурнији пут који води ка европској интеграцији Западног Балкана, саопштио је МИП Грчке.

Влада је навела да Грчка подржава пут ка европској интеграцији Западног Балкана кроз своју иницијативу "Агенда 2014" која се односи на европску визију народа у региону.

Спремни смо да предузмемо иницијативе и да допринесемо сваком процесу који може да доведе до договореног решења на корист и стабилност Западног Балкана", каже се у саопштењу грчког Министарства иностраних послова.

Мишљење МСП није препрека за преговоре 

Кинески амбасадор у Београду Веи Ђингхуа оценио је да мишљење Међународног суда правде у Хагу није препрека за даље преговоре Београда и Приштине, да би се дошло до адекватног решења за питање Косова.

Сматрамо да саветодавно мишљење није препрека за разговор две стране да се путем преговора дође до адекватног, трајног решења, рекао је амбасадор новинарима, после разговора кинеске привредне делегације са српским званичницима у Министарству енергетике у Београду.

Веи је рекао да Кина и даље поштује суверенитет и територијални интегритет Србије који су, како је навео, основни принципи међународног права и међународног правног поретка.

Преговорима до решења

Министар иностраних послова Кипра Маркос Кипријану изјавио је, у Бриселу, да се само преговорима може пронаћи обострано прихватљиво решење за Косово и поновио да његова земља неће променити став о том питању.

Кипријану је оценио да је мишљење Међународног суда правде да Декларација о независности Косова не крши међународно право, ограничена само на једно специфично питање које се односи на процедурални део те декларације.

Кипријану је, уочи састанка Савета министара Европске уније, истакао да се о интегритету земље мора разговарати, а не доносити једнострани акти о независности.

Шеф дипломатије Кипра позвао је све стране да приступе преговорима, како би се нашло обострано прихватљиво решење за Косово.

Кипар је (поред Румуније, Словачке, Шпаније и Грчке) једна од пет земаља ЕУ које нису признале независност Косова.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво