Скупштина усвојила одлуку Владе

Српски парламент подржао Владин предлог Одлуке о мишљењу МСП-а о леганости једнострано проглашене независности Косова. Од 220 присутних, за Одлуку су гласала 192 посланика.

Скупштина Србије усвојила је са 192 гласа "за", Владин предлог Одлуке о мишљењу Међународног Суда Правде о леганости једнострано проглашене независности Косова. Од присутних 220 посланика, после дванаесточасовне расправе, 26 посланика се изјаснило против, а два посланика нису гласала.

За одлуку су гласали представници владајуће коалиције, Српске напредне странке, Нове Србије и Српске радикалне странке, док су против били посланици Демократске странке Србије и Либерално демократске партије.

Ванредна седница Скупштине Србије, сазвана на захтев Владе Србије, обележена је полемикама о политици коју Влада Србије води према Косову, као и о ефектима мишљења које је дао Међународни суд правде.

Одмах по излагању извештаја Душана Батаковића о процесу пред Међународном судом правде, и министра спољних послова Вука Јеремића о дипломатским активностима Владе Србије које су наступиле после једностраног проглашења независности Косова, почела је расправа лидера ЛДП-а Чедомира Јовановића и шефа српске дипломатије о "новoj политици".

Јовановић је од Јеремића затражио окретање ка новој политици, док Јеремић тражи од Јовановића да нову политику, о којој прича, сам предложи.

Демократска странка Србије, критикујући политику Владе Србије, затражила је да се пред Међународним судом правде тужи нека од држава која је признала Косово, на шта је министар спољних послова рекао да не верује да, и када би се суд за то прогласио као надлежан, донео неку одлуку која би била повољна по Србију, пошто је већ, према речима министра, суд одбио да се изјасни о суштини питања које му је постављено.

Лидер Јединствене Србије Драган Марковић Палма бранио je политику Владе Србије, док је лидер Српске напредне странке Томислав Николић позвао је Владу на оставку. Николић садашњу ситуацију сматра поразом Србије, а не, како наводи, правним поразом.

Позив на оставку министра Јеремића упутио је и председник Нове Србије Велимир Илић због, како је рекао, "тешког пораза који је Србија претрпела пред Међународним судом правде".

Шеф посланичке групе "За европску Србију" Нада Колунџија позвала је посланике да гласају за владин предлог одлуке, а подршку су најавили Г17, због тога што, према речима Сузане Грубјешић, политика која се води одражава политику континуитета, као и посланици Савеза војвођанских Мађара.

Српска радикална странка оптужила је Владу и председника Бориса Тадића да политику воде по налозима "западних сила".

Тодоровић је рекао да је Влада "све карте бацила" на одлуку Генералне скупштине, која ће се ослонити на одлуку МСП, што је ризичан потез који не може имати повољних исхода. Тодоровић је рекао да се Србија, очекујући нова признања, не може надати повољном решењу у Генералној скупштини.

Јеремић је објаснио да том резолуцијом Србија жели да створи "штит од нових признања". Он је позвао СНС да подржи резолуцију и поручио Николићу да би са својим скупштинским кредибилитетом био "изузетан изасланик", који би другим земљама носио званичну поруку Србије. Тој Јеремићевој констатацији оштро је реплицирао Чедомир Јовановић.

Потпредседник Владе Србије Ивица Дачић истакао је да питање које се води у скупштини није партијско, већ државно. Дачић сматра да мора да постоји дијалог, да се мора реаговати тако да се међународној заједници покажу где су "црвене линије" и да на овој седници разматра у питање куда држава иде, ко су њени савезници и да ли уопште има савезнике.

Дачић сматра да предстојећи потези Србије, када је реч о Косову и Метохији, у будућности морају бити добро осмишљени како се не би догодило да пред Генералном скупштином УН Србија сама стави тачку на борбу за очување свог територијалног интегритета и суверенитета.

Посланик Партије за демократско деловање Риза Халими критиковао је политику Владе Србије према Косову. Према његовим речима, суштински проблем, који је пренет из ранијих времена, јесте недостатак реалистичког и савременог приступа у државној политици Србије према питању Косова.

Спољнополитичка иницијатива Србије није дала очекиване резултате, рекао је посланик Г17 плус Влајко Сенић, истичући да скупштина сада мора да одговори на питање "шта треба чинити сутра", пошто је политика "Косово, па тек онда ЕУ" доживела пораз на изборима 2008. године.

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић оценио је да је МСП донео политичко, а не правно мишљење, али да, ипак, није признао косовским Албанцима право на самоопредељење, што значи да Србија није доживела пораз на правном плану. Богдановић је истакао да је данас, више него икада, потребно постићи јединство по питању одбране Косова.

Суд није затворио врата

Ванредна седница Скупштине Србије, којој су присуствовали председник Србије Борис Тадић, премијер Мирко Цветковић и велики број министара, почела је извештајем шефа правног тима Србије Душана Батаковића о процесу пред Међународном судом правде.

"Суд, у саветодавном мишљењу о једнострано проглашеној независности Косова, није затворио врата за даље политичке и дипломатске активности Србије чији је циљ очување територијалног интегритета и суверенитета", навео је Батаковић.

Начином на који је формулисао саветодавно мишљење, суд је покушао да пронађе излаз из непријатне политичке ситуације, па је третирао питање декларације као правног инструмента, а не питање права на отцепљење и последице тог чина, рекао је Батаковић.

На тај начин, суштински део постављеног питања враћен Генералној скупштини Уједињених нација, истакао је шеф правног тима Србије.

Министар спољних послова Вук Јеремић говорио је о дипломатским активностима Владе Србије, које су наступиле после једностраног проглашења независности Косова.

Јеремић је рекао да Србија и даље сматра да је приликом проглашења независности Косова прекршено међународно право и да косовски Албанци нису имали право на сецесију.

"Суд је препустио политичко одлучивање о праву на сецесију косовских Албанаца дебати која ће се водити пред Генералном скупштином УН", рекао је Јеремић.

Пут трајног решења

На дневном реду ванредне седнице налазио се владин Предлог одлуке о мишљењу Међународног суда правде о легалности једнострано проглашене независности Косова и наставку активности Србије у одбрани суверенитета и територијалног интегритета земље.

У владином предлогу резолуције, позива се на национално јединство и најављује коришћење свих расположивих дипломатских и политичких средстава за очување суверенитета и територијалног интегритета.

"Народна скупштина сматра да је неопходно да се путем мирних преговора дође до трајног, одрживог и обострано прихватљивог решења за Косово и Метохију, у складу са Уставом Републике Србије, које ће омогућити историјско помирење српског и албанског народа, као и мир и стабилност региона", наводи се у тексту.

Оцењује се да саветодавно мишљење МСП правде отежава напоре Србије да оствари циљеве државне политике о Косову и Метохији, али најављује да ће Влада Србије поднети Резолуцију Генералној скупштини УН, чије би усвајање отворило пут да се кроз преговоре дође до компромиса.

"Народна скупштина изражава пуно опредељење за остваривање државног и политичког јединства по питању очувања Косова и Метохије и потврђује да Република Србија никада неће, ни експлицитно ни имплицитно, признати једнострано проглашену независност Косова и Метохије", истиче се у предлогу резолуције.

број коментара 32 Пошаљи коментар
(уторак, 27. јул 2010, 17:44) - BS [нерегистровани]

sila Boga ne moli

Krajnje je vreme da Srbija prestane sa višedecinijskim konfliktima po nacionalnoj osnovi sa susedima (bivšim republikama SFRJ uključujući i pokrajinu KiM) a i sa velikim silama.Jesmo mi Srbi velike patriote ali sila Boga ne moli.Ko god u Srbiji bio na vlasti moraće da nastavi politiku pregovora sa velikim silama kao što to sadašnja vlast radi.

(уторак, 27. јул 2010, 16:02) - Andrej [нерегистровани]

KOSOVO i METOHIJA

Za Srbiju je najvaznije da mi nikad ni u kakvom obliku ne priznamo tzv.nezavisnost Kosova,pa makar to ucinio ceo svet.Mi nemamo na to pravo radi nasih potomaka.

(уторак, 27. јул 2010, 16:02) - Nebojsa CH [нерегистровани]

Albanac sa Kosova

...ima potpuno pravo kada kaze da je za to kriv Milosevic.Sigurno je da postoje od davnina i drugi razlozi, koji nisu u tolikoj meri krivi za dogadjanja ne Kosovu i Metohiji.Milosevic nije bio u stanju da oceni svoje postupke, pa sada za njegove greske ispasta narod.Anonimni, ako si Komunista i Milosevicev pristalica,onda kukaj i placi za tim.

(уторак, 27. јул 2010, 16:01) - Jovan Mirkovic, Amerika [нерегистровани]

Srbija,

Ima profesijonalne politicare u vladi, Jeremic i Tadic rade neumorno da izvucu Srbiju iz ekonomske krize i svecke izolacije.
Demokratcko misljenje sadasnje vlade moze Srbiju izvuci i strane investitore privuci da investiraju u Srbiju.
Kosovo i Metohija su tesko resenje za Srbiju ali Srbija ide pravim putem za ocuvanje KiM.
Samo sloga moze da spasi Srbiju i Srpski narod.SSSS.

(уторак, 27. јул 2010, 13:48) - Nikola Nis [нерегистровани]

Jedino resenje

Mislim da je jedino odrzivo resenje u sledecem:
Elementi drzavnosti u granicama Srbije ili Drzava Srbija sastavljena od dve republike s tim da se Kosovo obaveze rezolucijom UN da se ne sme nikada odvojiti ili raspisati referendum o tome..

(уторак, 27. јул 2010, 10:07) - MrSrbman [нерегистровани]

podrska

gospodi Tadicu i Jeremicu,vode jedinu mogucu politiku u ovom trenutku.Sve ostalo je jos veca nesreca za Srbe.A procitao sam i jedan jako dobar komentar,Srbija treba da jaca ekonomski,dijaspora da se ukljuci u zivot zemalja gde zive i da sire pozitivnu sliku o Srbima. Pozdrav svima

(уторак, 27. јул 2010, 09:13) - anonymous [нерегистровани]

Kosovo =Srbija

naslov govori istinu, a to sta se desilo sada, nista ova sudska odluka ne znaci. A da li je kriv Jeremic , Tadic , Milosevic ili mozda Tito nema nista od toga. Mi imamo posla sa opasnom mjesavinom i tako se treba i ponasati. Gosp. Tadic zaista spreman na demokratsko resenje problema.
Problem se resava kada pravite i vi problem, a i druga strana. Medjutim problem nikada nije pravila drzava Srbija, nego su prohtevi albanaca(doseljenih iz albanije) koji su okupirali natalitetom Kosovo povecavaju i nikada im kraja. Nekoga demokratskog resenja ja ne vidim.
Imamo stanje gde Srbija nemoze da pokloni svoju teritoriju ( koja bi evropska zemlja dala pedalj drugima-ni jedna), a na drugoj strani neogranicene albanske prohteve.
Srbija treba da konacno pocne da saradjuje sa iskrenim prijateljima i da tako ceka sansu kada dodje povoljan momenat za konacno izlecenje obolelog tkiva. Ja sam siguran u taj momenat konacne istine i resenja ovog nasilnog akta jedne nacionalne manjine.

(уторак, 27. јул 2010, 08:43) - anonymous [нерегистровани]

nije niko kriv!

Ja mislim da nije gospodin Vuk Jeremic kriv zbog odgovora da ga nazovem "Sud pravde" lepo su naglasili sta je Srbija trazila tacno pitanje a da nije postavljeno pitanje ocepljenje Kosova!Sta to znaci dao je tacno do znanja Srbiji sta u stvari moze da trazi i kako je taj Sud duzan mora ili ne mora o tome suditi i odluku doneti, pokusajte ponovo i dobro razmisleno pametno pa ce valjda i za nas Srbe biti neko resenje!Koliko godina u Bosni i Hercegovini je proslo od kada su drzava postali, pa dali je neko do sada od stranih investitora ulozio nesto u toj zemlji? Ne nije niko znamo svi zasto, pa zar ce na Kosovu i da se odzepi neko ulagati? pa nije lud ko ce tamo da ode!? Zato dobro razmislite pa viditee koliko je Srbija naprednija od kada imamo jake investitore kao Kinu, Rusiju,Nemce i mnoge jake drzave jer nailazi zestoka kriza i tacno te tzemlje znaju zasto kod nas ulazu!Zato samo napred Srbijo i bez rasprave jer toga su mnogi zeljni i zedni!

(уторак, 27. јул 2010, 00:34) - anonymous [нерегистровани]

Bela kuća

Nisam poštovalac LDP-a, ali Vesna Pešić je od sveg tog celodnevnog pričanja rekla najpametniju rečenicu: "Tači nije izbijao iz Bele kuće, a gde ste vi za sve to vreme bili"?
I tačno je. Nismo deca i veoma dobro znamo kako svet funkcioniše i ko upravlja njime. Jednostavno, još davno pre,zakazali smo u lobiranju i zato smo tako prošli. To svakako nije ni fer, ni pošteno, ni korektno ali, nažalost, svet tako danas funkcioniše samo mi nikako da to uakpiramo.

(уторак, 27. јул 2010, 00:08) - anonymous [нерегистровани]

Поносан сам

Поносан после ове одгледане Скупштине.
Напокон, личи, у неким моментима и много боља од скупштина неких водећих сила.
Још једном, свака част!