Нова дипломатска битка за Косово

После најаве председника Бориса Тадића да Србија има јасан план дипломатских активности, специјални изасланици предаће писмо српског председника, представницима држава у 55 земаља широм света. Стручњаци сматрају да Србија може још много тога да уради, јер се Суд није изјаснио о суштини.

Председник Србије је, после изношења саветодавног мишљења МСП-а о једностраном проглашењу независности Косова, рекао да ће многе земље бити под притиском да признају Косово пре изјашњавања у Генералној скупштини УН, али да ће Србија уложити све напоре да тих признања буде што мање и да на јесен у Њујорку буде усвојена резолуција Србије.

Влада Србије је најавила да ће наставити дипломатску борбу за очување Косова пред Генералном скупштином Уједињених нација, наводећи да Међународни суд правде није одговорио на суштинско питање везано за једнострано проглашену независност Косова.

Специјални изасланици Србије крећу у 55 земаља широм света, са писмом председника Тадића, које ће предати представницима држава у које путују. Упућивање изасланика уследило је после најаве председника Тадића да Србија има јасан план дипломатских активности.

Констатовано је да Србија од Међународног суда правде није добила помоћ у тренутку када је међународно право угрожено на штету Србије.

Међутим,  два  дана по изрицању мишљења Суда у Београд стижу потврде земаља које неће признати независност јужне српске покрајине.

Лидери афричких држава њих 28, пренело је потпредседнику Владе Божидару Ђелићу да мишљење Међународног суда правде није релевантно јер се није изјаснио о суштинској ствари тј. праву Косова и Метохије на отцепљење.

Стручњаци, међу којима и они чије мишљење преноси угледни Њујорк тајмс сматрају да Србија може још много тога да уради, јер се Суд није изјаснио о суштини. 

"Суд се није дотакао тог питања, није рекао да је Косово легална или илегална држава, није се чак ни осврнуо на то", рекао је за РТС Џејмс Кер Линдзи, професор Лондонске економске школе.  

Линдзи да сматра да упркос оцени многих да је Србија поставила погрешни питање, алтернатива није постојала. 

"Искрено говорећи легална авенија је за сада затворена, али је политичка арена и даље отворена. Косово неће ускоро постати члан УН и неких важних организација и зато верујем да постоји још простора за политичко решење и у неко догледно време и перспектива да се отвори дијалог", рекао је професор Линдзи.

Боте: Није дата последња реч

Професор међународног права Михаел Боте, аутор је текста у "Зидојче цајтунгу" под насловом Косово - шта сада? - у којем каже да мишљењем МСП није изречена и последња реч о независности и да се мора наставити са преговорима.

"МСП је рекао не. Једностраном декларацијом независности Косова није прекршено међународно право. Ипак, многа питања остају отворена.

Прво, наводи Боте, да ли још важи резолуција 1244? Друго, да ли је она обавезујућа за ауторе декларације независности? МСП је на прво питање одговорио са да, на друго са не", сматра професор.

"Резолуција је обавезујућа за чланице УН; оне ће се и убудуће према њој управљати, али зашто онда не и Косовари?", пита се Боте.

"Аутори декларације, осим једне особе, јесу били чланови групе која је себе дефинисала као демократски изабране представнике Косова. Ипак, они су, према мишљењу Суда, деловали ван правног оквира УН установљеног Резолуцијом 1244. Зато Резолуција за њих није била обавезујућа. Тај аргумент и јесте и није убедљив. Логички гледано, довољан је за мишљење Суда да аутори декларације нису прекршили Резолуцију Савета безбедности", пише професор Боте.

Он затим поставља питање да није" Суд можда тиме Косоварима учинио медвеђу услугу?"

"Суд наглашава", наставља Боте, "да аутори нису деловали у том својству у ком су и изабрани. На неки начин они су потиснути у незваничну област. Али на чему онда почива њихов легитимитет? Међународни суд правде у Хагу нити је то питање поставио нити је на њега одговорио", констатује немачки професор међународног права.

"Папир не бледи. Једно је прогласити независност, сасвим друго успешно формирати независну државу. Да ли заиста већ постоји држава Косово? Зар не недостаје сопствена влада, која може да испуни основни задатак једне државе, да се стара о безбедности становника области? Ту безбедност остварује још увек страна управа. Међутим, управо из разлога што је то питање остало отворено, није дата последња реч о позивању Србије на међународно право и тврдњи те државе: Косово је било и остало саставни део Србије", појашњава професор чији текст преноси радио "Дојче веле".

Међународни суд правде донео је саветодавно мишљење да косовски Албанци, декларацијом о једностраном проглашењу независности, нису прекршили међународно право, нити резолуцију Савета безбедности УН 1244, као ни правни поредак установљен у покрајини том резолуцијом.

За резолуцију је гласало десет судија, углавном из земаља које признају Косово као независну државу. Четворица су гласала против.

Суд није хтео да се бави политичким последицама декларације, већ их је препустио институцији која је тражила мишљење - Генералној скупштини Уједињених нација.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво