Годишњица масакра жетелаца на Косову

Обележено 11 година од убиства 14 Срба жетелаца, у Старом Грацком. До сада нико није одговарао за тај масакр. Вођена континурана међународна истрага, али у злочин умешана значајна личност ОВК, рекла Рада Трајковић.

У Старом Грацку, код Липљана, данас је обележена 11. годишњица од злочина у коме су и данас непознате особе на њиви убиле 14 Срба.

Парастос убијеним жетеоцима, пред спомен-плочом у центру Старог Грацка, служио је митрополит Амфилохије, са епископом липљаниским Теодосијем и свештенством Епархије рашко-призренске.

Митрополит Амфилохије је рекао да би заборављање тог злочина значило давање могућности да се сличне ствари понове.

Међу мештанима и члановима породице на пaрастосу су били и секретар Скупштине Србије и председник државне Комисије за нестале Вељко Одаловић и представница Срба са централног Косова Рада Трајковић. 

"Било је тужно и после 11 година се клањамо људима који су мучки убијени на њивама, а да за то нико није до данас одговарао", рекла је Трајковић агенцији Бета.

Трајковић је рекла да је као и сви пристуни на парастосу изразила жаљење што убице нису процесуиране и што не постоји воља да одговорни за тај злочин одговарају.

"Специјалне међународне истражне екипе су у континуитету водиле истрагу, имају сазнања, али према ономе што знам, ради се о значајној личност Ослободилачке војске Косова, чије би хапшење дестабилизовало ситуацију у Покрајини", казала је она и додала да је то оно што навише боли све  Србе.

Након парастоса у помен убијенима одржан је поетски час. У знак сећања на 14 убијених жетелаца у селу одржан меморијални фудбалски турнир.

Пре 11 година, 23. јула из заседе на њивама убијено је 14 жетелаца, међу којима је био и седамнаестогодишњи дечак. 

Убијени су Милован Јовановић, Јовица и Раде Живић, Андрија Одаловић, Слободан, Миле, Новица и Момир Јанићијевић, Станимир и Боско Декић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић и Миодраг Тепсић.

УНМИК полиција је у октобру 2007. године ухапсила косовског Албанца Мазлума Битићија, из села Велики Алас код Липљана, због сумње да је учествовао у том убиству, али је он пуштен после два месеца, због недостатка доказа.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи