Опозиција: Власт одговорна за одлуку МСП

Оштре критике српске опозиције после мишљења МСП. Томислав Николић тврди да став МСП представља "крах државне политике". Коштуница сматра да је најважније да Срби остану на Косову. ЛДП затражио седницу парламента. Крах међународног права, сматрају радикали.

Након што је Међународни суд правде оценио да Декларација о независности Косова није у нескладу са међународним правом, као и да није прекршила Резолуцију 1244 Савета безбедности УН, Влада Србије се нашла на мети оштрих критика опозиције.

Председник Српске напредне странке Томислав Николић сматра да таква одлука означава потпуни слом државне политике према јужној покрајини и да консеквенце овај пут не могу да сносе само грађани и држава, већ и они који су ту политику спроводили.

Председник СНС-а је навео да би волео и да Република Српска из одлуке МСП извуче неке поуке, али је оценио да су изјаве премијера РС Милорада Додика на ту тему само политички маркетинг.

Лидер СНС-а додао је да бесмислено звуче изјаве представника власти да мишљење Међународног суда правде није важно и запитао због чега се Србија онда обраћала том суду уколико је то тако.

Николић је, међутим, рекао да СНС "не тражи ничију главу" и да неће иницирати протесте, већ ће грађанима препустити одлуку о томе како ће реаговати.

Према његовим речима, последице одлуке МСП биће веома тешке, нарочито по северни део Косова и  позвао председника Србије Бориса Тадића на састанак на којем би била утврђена нова политика према Косову.

Коштуница: Значајно да српски народ остане на КиМ

Председник Демократске странке Србије (ДСС) Војислав Коштуница рекао је да је од највећег значаја да српски народ остане да живи на Косову и Метохији.

"Цео српски народ је са нашим сународницима на Косову и ми као народ знамо истину коју нико и никада не може оспорити - да је Косово било и да ће увек бити део Србије", рекао је Коштуница Бети.

Према његовим речима, од највећег значаја је да српски народ остане да живи на Косову и Метохији, јер сваки Србин који живи у јужној покрајини тиме чува и државност Србије.

Председник ДСС-а рекао је да прави узрок несреће и тешког пораза који је донело мишљење Међународног суда правде треба тражити у јефтиној, бучној и лакомисленој пропаганди српских власти - да ЕУ нема алтернативу.

"Непрестано смо јавно указивали да не треба тражити мишљење од МСП, већ да треба тужити неку државу овом суду. Тужба, међутим, није поднета, јер се то косило са пропагандом да ЕУ нема алтернативу и јер је Брисел претио да би тужба успорила европске интеграције", навео је лидер ДСС-а.

Власт "није искрено бранила државу Србију и наше Косово и зато се сада суочавамо са резултатом те наопаке политике, да нам је ЕУ преча од саме наше државе", оценио је Коштуница, бивши председник СРЈ и премијер Србије.

Председник ДСС-а упитао је да ли ће онај који је први и најодговорнији за вођење ове погрешне политике поднети оставку или неће и додао да чување власти по сваку цену, нове политичке обмане и заваравања могу да воде Србију само у још много теже и веће поразе.

ЛДП тражи посебну седницу Скупштине

Либерално-демократска партија (ЛДП) затражила је да одмах после ванредне седнице Владе Србије буде одржана и посебна седница Скупштине Србије, на којој би се расправљало о новој политици након одлуке МСП о Косову.

"Јасно је да влада нема снаге да сама напусти погрешну политику, али може да рачуна на подршку ЛДП-а у дефинисању нове политике која би представљала дисконтинуитет са политиком која је до сада вођена. Управо због тога ЛДП тражи од премијера да иницира одржавање седнице", навео је лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић у писаној изјави.

Јовановић је оценио да странке које у пресуди МСП траже своју шансу за рушење власти немају право да се данас дистанцирају од резултата политике коју су заједно формулисали и дуго година спроводили.

Према његовим речима, ситуација је сувише озбиљна да би се допустило да Влада настави да се понаша као до сада и да своје планове саопштава на различитим адресама широм света, а да, пре тога, не дође пред посланике и саопшти своје намере.

СРС: Мишљење МСП крах међународног права

Српска радикална странка упутила је захтев председници Скупштине Србије Славици Ђукић- Дејановић да закаже ванредну седницу парламента, на којој би једина тачка дневног реда била расправа о саветодавном мишљењу МСП о легалности једнострано проглашене независности Косова.

Потпредседник СРС-а Драган Тодоровић рекао је да би на тој седници било речи и о активностима Владе Србије, поводом мишљења МСП и упознавању са предлогом о нацрту резолуције коју влада припрема за УН.

Тодоровић је оценио да је двогодишња политика борбе за Косово и Метохију доживела потпуни крах, да је потез враћања амбасадора у државе које су једнострано признале независност Косова био погрешан и да је била грешка прихватање мисије Еулекса.

Тодоровић је оценио да мишљење МСП представља потпуни крах међународног права и неких међународних институција и да је тај суд политички инструмент САД.

Србија, у наредном периоду, треба да се дистанцира од ЕУ и да јој стави до знања да, докле год се ЕУ не буде изјаснила да је Косово део Србије, нема намеру да иде путем ка ЕУ, рекао је Тодоровић.

ДХСС: Дефинисати нови државни програм

Демохришћанска странка Србије сматра да је неопходно, на бази националног и државног јединства, дефинисати и нови државни и национални програм.

У саопштењу се наводи да ДХСС сматра да треба да се одржи заједничка седница владе, парламента, универзитета, Академије наука и основних верских заједница, на којој би се утврдиле тезе тог програма.

Према мишљењу ДХСС-а, вишедеценијска накарадна политика бивших режима довела је Србију у деликатну ситуацију која ће, ако се, како кажу у тој странци, буде странчарило, бити још гора.

"Потпуно је лицемерно и демагошки да они који су били креатори те сулуде политике у време Рамбујеа, НАТО интервенције, Кумановског споразума или они за чије власти је Косово стекло независност сада траже нечије оставке, а нису их дали онда када је њихова политика доживела капитулацију", наводи ДХСС.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи