Србија никада неће признати Косово

Председник Борис Тадић изјавио, после одлуке Међународног суда правде, да Србија никада неће признати једнострано проглашену независност Косова. Одлука тешка за Србију, суд је избегао да се изјасни о суштинском питању, оцењује Тадић.

Одлука Међународног суда правде је "тешка за Србију", изјавио председник Борис Тадић и додао да Србија никада неће признати једнострано проглашену независност Косова.

Београд ће, искључиво политичким средствима наставити да брани територијални интегритет Србије, поручио Тадић.

"Суд је избегао да се изјасни о суштинском питању и препустио да се о томе и о свим политичким импликацијама расправља у највишем органу УН", рекао је Тадић на конференцији за новинаре поводом објављивања саветодавног мишљења Међународног суда правде.

"Текст декларације сам по себи не нарушава међународно право, с обзиром да га се не тиче. Самим тим, суд је избегао да се изјасни о суштинском питању и препустио да се о томе и свим политичким импликацијама расправља у највишем органу - у Уједињеним нацијама, у Генералној скупштини", указао је председник.

"Ако би се ова одлука читала у светлу у каквом се данас представља у Приштини, несумњиво је да би имала велике импликације на сецесионистичке покрете у свету. Међутим, пошто у стварности Суд није разматрао питање сецесије, политичке импликације биће постављене на заседању Генералне скупштине УН", оценио је Тадић.

Према његовим речима, мишљење суда отвара могућност Србији да се за исправност своје политике бори на јесен на Генералној скупштини УН, усвајањем резолуције која ће позвати да се тај историјски проблем и конфликт у српско-албанским односима реши преговорима.

Тадић је најавио је да ће у наредним данима сви државни органи анализирати одлуку Међународног суда правде, а да ће за викенд изасланици однети његову личну поруку шефовима 55 држава.

Борба за компромисно решење

"Многе земље биће под притиском да признају Косово пре изјашњавања у Генералној скупштини УН. Србија ће уложити све напоре да тих признања буде што мање и да на јесен у Њујорку буде усвојена резолуција Србије", рекао је Тадић.

Према његовим речима, једино одрживо решење за будућност Косова је оно које прихвате све стране, а "Србија није и никада неће променити свој принципијелан став: не признајемо једнострану независност Косова".

"Борба за компромисно решење ће бити тешка и дуга, али од ње нећемо одустати. Од пресудне је важности да се очувају мир и стабилност на територији покрајине", рекао је Тадић и позвао грађане да не наседају на провокације.

Председник је рекао да је међународна заједница одговорна за мир и стабилност на Косову, а да ће Србија наставити да мирним, дипломатским и политичким путем тражи решење које ће чувати суверенитет и територијални интегритет државе.

"У томе морамо да будемо одлучни и сложни, јер то није дневнополитичко питање, већ национални и државни задатак највишег реда за све грађане, институције и све политичке странке", поручио је Тадић.

Међународни суд правде у Хагу утврдио је да једностраним проглашењем независности Косова нису прекршени међународно право, резолуција 1244, ни међународни правни поредак на Косову.

МСП је утврдио да међународно право у начелу не забрањује једностране декларације о независности, не улазећи у питање да ли такве декларације производе државност.

Број коментара 44

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво