Ништа ново после одлуке МСП

Ставови великих сила о независности Косова непромењени после мишљења МСП. Русија и даље против независности Косова, Вашингтон задовољан развојем ситуације. Словачка не мења одлуку да не призна независност Косова.

Мишљење Међународног суда правде да самопроглашење косовске независности није супротно нормама међународног права није утицао на став Москве која не признаје независност јужне српске покрајине, саопштила је Москва.

Портпарол Министарства иностраних послова Русије Андреј Нестеренко рекао је да позиција Москве "о непризнавању незавности Косова непромењана".

"Сматрамо да је решење косовског питања могуће само путем наставка преговора између заинтересованих страна, на основу одредби Резолуције 1244 СБ УН која, како то истиче МСП, остаје опште принзната међународно-правна основа за решавање косовског питања", истакао је Нестеренко.

Према његовим речима, принципијелно је важно да је суд дао оцену само о декларацији о проглашењу независности, нарочито се ограђујући да није разматрао у ширем плану питање права Косова на једнострано отцепљење од Србије.

САД подржавају одлуку

Сједињене Америчке Државе подржале су мишљење Међународног суда правде.

"Мишљење МСП снажно потврђује да је декларација о независности Косова била легална и то је одлука коју ми подржавамо. Сада је време да се Европа уједини у правцу заједничке будућности", саопштио је Стејт департмента.

Државна секретарка Хилари Клинтон позвала је све државе да превазиђу проблем статуса Косова и Метохије и подрже мир и стабилност на Балкану.

"И Србија и Косово су пријатељи и партнери САД. Сада је време за њих да ставе на страну своје разлике и крену даље, заједно конструктивно радећи на решавању практичних проблема и побољшању живота људи који живе на Косову, у Србији и региону", наведено је у саопштењу Клинтонове.

По Клинтоновој, то је пут Србије и Космета ка њиховој будућности, "као дела Европе, целе, слободне и у миру".

"Косово је независна држава и његова територија је неповредива", навела је Клинтонова и позвала земље које нису до сада признале Косово да то учине.

Европска унија је поздравила објављивање саветодавног мишљења Међународног суда правде о Косову.

У саопштењу високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, наведено је да мишљење Суда представља почетак нове фазе, уз поруку да је будућност и Србије и Косова Унији.

"Пажња сада треба да буде усредсређена на будућност", истиче се у саопштењу, уз подсећање да су добросуседски односи, регионална сарадња и дијалог основе на којима почива ЕУ.

"ЕУ је стога спремна да потпомогне дијалог измедју Београда и Приштине. Тај дијалог треба да промовише сарадњу, омогући остваривање напретка на путу ка ЕУ и унапреди живот људи. Дијалог ће бити фактор мира,  безбедности и стабилности у региону", истакнуто је у саопштењу.

Словачка и Кипар не мењају став

После објављивања мишљења Суда у Хагу, нови словачки министар одбране Лубомир Галко рекао да Словачка неће променити своју одлуку да не призна независност Косова.

"Став Словачке се није променио. Словачка Република и даље не признаје једнострано проглашење самосталности Косова", рекао је Галко.  

Галко је нагласио да је Словачка, без обзира на одбијање да призна Косово, заинтересована за стабилност Балкана и да зато у трупама Кфора има 140 својих војника.

Министарство иностраних послова Кипра такође је потврдило став те земље да ће поштовати суверенитет и територијални интегритета Србије, који укључује Косово и Метохију.

Председник непризнате сепаратистичке републике Абхазије Сергеј Багапш изјавио је да је одлука Међународног суда правде у Хагу још једна потврда права на независност Абхазије и Јужне Осетије.

Према његовим речима, та одлука је показала "апсолутну исправност потеза Русије, која је прва признала независност Абхазије и Јужне Осетије".

Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен саопштио је да саветодавно мишљење Међународног суда правде у Хагу нема утицаја на деловање и мандат међународних снага на Косову.

"Кфор ће и даље спроводити свој мандат очувања безбедности и заштите на непристрасан начин широм Косова", саопштио Расмусен.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво