Приштина задовољна мишљењем МСП

Мишљење Међународног суда правде потврђује да је проглашење независности у складу са међународним правом, рекао председник Косова Фатмир Сејдију. Односи Приштине и Београда, односи између суверених држава, изјавио Скендер Хисени.

Косовски председник Фатмир Сејдију рекао је да мишљење Међународног суда правде даје Косову "право да буде држава" и отвара перспективу за нова признања.

"Та одлука напокон отклања сваку сумњу код свих оних држава које се још премишљају да признају Републику Косово", рекао је Сејдију оцењујући данашњи дан "благословеним за Републику Косово и све њене грађане".

Сејдиу је позвао све земље које још нису признале Косово "као суверено и независно" да то "што пре учине".

Министар спољних послова Скендер Хисени, рекао је да од Србије очекује да испуни своје обавезе као држава Западног Балкана.

Приштина од Београда очекује да се према Косову односи као према сувереној држави и разговара о бројним питањима од заједничке важности и интереса, рекао је Хисени.

"Очекујем од Србије да нам се приближи, да са нама разговара о питањима од заједничког интереса, од заједничке важности, али такви разговори могу бити вођени само као разговори између суверених држава", изјавио је Скендер Хисени после седнице.

"Не мислим да би одука Суда о Косову, могла да утиче на Босну, јер је Косово јединствен, посебан случај. Косово неће направити никакав преседан за било који други регион у свету. Косово је јединствен случај, као што га је третирао и Суд данас", навео је Хисени.

Косовски премијер Хашим Тачи, који се налази у посети САД, оценио је да саветодавно мишљење МСП представља историјски дан за Косово нагласивши да је одлука Суда уклонила све нејасноће.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара