Реаговања на мишљење МСП

Међународни суд правде избегао да се изјасни о суштинском питању - да ли су косовски Албанци имали право на покушај сецесије од Србије, рекао Вук Јеремић. Мишљење МСП охрабрује разне сецесионистичке покрете широм света, саопштио Г17, Томислав Николић оценио да је одлука јако тешка и судбоносно лоша. ДСС тражи оставку Тадића.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић изјавио је, после изношења саветодавног мишљења Међународног суда правде, да ће Србија наставити са принципијелном политиком и мирном политичком борбом за очување свог територијалног интегритета и суверенитета.

"Међународни суд правде је одлучио да се само у техничком смислу изјасни о декларацији о независности косовских Албанаца и практично тиме избегао да се изјасни о суштинском питању - да ли су они имали право на покушај сецесије од Србије", изјавио је министар иностраних послова Србије Вук Јеремић.

Судско мишљење ће, према његовим речима, ускоро бити прослеђено Генералној скупштини Уједињених нација која ће дати политички закључак о том проблему.

"Следећи корак у овом процесу је расправа у Генералној скупштини која ће се одржати у септембру у Њујорку и ја сам уверен да ће приликом изјашњавања бити потврђена исправност политике Србије", рекао је Јеремић.

У изјави за Радио-телевизију Србије, Јеремић је указао да најважнији међународни фактори неће променити своју одлуку по питању Косова. Јеремић је рекао да се данас телефоном чуо са шефом шпанске шпанске дипломатије, који му је пренео да та земља неће променити став о Косову.

Министар Јеремић је поручио да се политика Србије не мења. "То је мирољубива политика која се заснива на принципима међународног права, а данас у судници нисмо чули да ли је неко имао право на отцепљење", нагласио је Јеремић.

"Тешки дани су пред нама и велика искушења, али то није први пут. Од пресудне је важности да се очувају мир и стабилност свуда на територији покрајине, као и да наши грађани не наседају ни на какве провокације уколико их буде, упозорио је Јеремић.

Дачић: Мишљење МСП није пораз Србије

Заменик премијера и лидер СПС-а Ивица Дачић оценио је да мишљење МСП не треба сматрати поразом Србије на међународном плану и истакао да Србија треба да остане доследна у заштити националних и државних интереса мирним и дипломатским путем.

"Овакво саветодавно мишљење Међународног суда правде не значи да је оправдана сецесија Албанаца на Косову", оценио је Дачић и додао да је донето саветодавно мишљење које има "више политички него правни призвук".

"Србија са уважавањем поштује и прати оно што ради МСП зато што је то орган УН, али не можемо се отргнути утиску да овде ипак није само у питању било међународно право, већ да се тај суд бавио и био више под утицајем политике него правних аргумената. Бојим се да је овде снага аргумената устукла пред аргументима снаге" подвукао је Дачић.

Потпредседница Г17 плус Сузана Грубјешић изјавила је да је мишљење Међународног суда правде још један у низу преседана у међународном праву и да ће имати последице по међународни поредак, јер охрабрује разне сецесионистичке покрете широм света.

Грубјешић је оценила да је за Србију овакво мишљење МСП само део процеса дипломатске, правне и политичке борбе за очување суверенитета и територијалног интегритета.

"Крајњи циљ треба да буде отварање преговора о статусу који би требало да доведу до историјског споразума српског и албанског народа", оценила је Грубјешићева.

Николић: Тешка и судбоносно лоша одлука

Лидер Српске напредне странке Томислав Николић оценио је да је одлука суда "јако тешка и судбоносно лоша" по Србију и да је донета под изговором да су тумачени само неки акти, а да МСП није уопште расправљао о праву на отцепљење од суверене државе.

"Изречено је... И сада треба да размислимо шта ћемо даље", рекао је Николић и позвао људе који одлучују о судбини земље на разговоре о следећим корацима.

Према његовој оцени, требало би да се сазове седница парламента да би се расправљало о документу који би био прихватљив за већину посланика, а не да се посланици састају без "икаквог плана и циља".

"Да се најпре састанемо пред очима јавности ми, од чијег мишљења зависи како ће Србија да иде даље. Да покушамо да установимо јединствени текст и да онда Скупштина расправља о том тексту. Да будемо убеђени да иза тог текста стоји огромна већина у Скупштини, а не прегласавање или различити интереси", рекао је Николић.

ДСС тражи оставку Тадића

Потпредседник ДСС-а Слободан Самарџић изјавио је да би председник Србије Борис Тадић морао да поднесе оставку после објављивања мишљења МСП које је, како је оценио, крајње неповољно по државне интресе Србије.

"Због своје политичке себичности и државничке неспособности они, на челу са председником (Борисом Тадићем), морају што пре да оду", казао је Самарџић.

Према његовим речима, "питање одговорности креатора те поражавајуће политике се отвара сада када је извесно да је мишљење крајње неповољно по државне интересе Србије".

"Мишљење Међународног суда правде о независности Косова изнело је на видело катастрофалне резултате целокупне политике власти према Покрајини", казао је Самараџић, бивши министар за Косово и Метохију.

Српска радикална странка је оценила да је Међународни суд правде у Хагу "жестоко" погазио међународно право и истакао да проглашење независности Косова нема упориште у међународном праву.

"Подсетио бих колико пута до сада је СРС упозоравао колико пресуда МСП може бити врло проблематична по Србију. Искрено говорећи, нисам очекивао да ће овако у МСП жестоко бити погажено међународно право и Повеља УН", рекао је потпредседник радикала Драган Тодоровић.

Председник Јединствене Србије Драган Марковић изјавио је да би Скупштина Србије, после негативне одлуке МСП-а, требало да усвоји резолуцију која ће дати овлашћења председнику Србије Борису Тадићу да представља државу када је у питању Косово.

"У овом тренутку Србија има највеће поверење у Бориса Тадића. Он је председник Србије и он треба да настави преговоре тамо где је стао. То неће за нас бити крај. Не можемо да прихватимо да ће Косово остати независно", рекао је Марковић.

Шеф посланичке групе ПУПС Момо Чолаковић рекао је да је разочаран пресудом и додао да Србија мора наставити борбу за очување Косова и интегритета Србије и инсистирати на тражењу заједничког решења у преговорима.

СПО: Уважити мишљење суда

Лидер Српског покрета обнове рекао је да "саветодавно мишљење Међународног суда правде у Хагу морамо да примимо са уважавањем".

"Став Суда да су људска и национална права изнад сваке власти и суверенитета снажан је ослонац и нашем захтеву да Срби и српско наслеђе на целом Косову буду суштински заштићени, уз гаранције Европске уније и Савета безбедности ЕУ", наводи се у писаној изјави Драшковића.

"Нашу државну стратегију морамо да подредимо овим реалним циљевима", сматра Драшковић, јер само такав пут води ка помирењу Срба и Албанаца и европеизацији региона.

Председник ЛДП-а Чедомир Јовановић рекао је да мишљење суда обавезује Србију на промене, али да то није пораз нити Србије, нити српског народа.

"Пресуда Међународног суда ставља тачку на континуитет погрешне политике која је опстајала сувише дуго, али није пораз нашег народа, нити Србије", навео је Јовановић у писаној изјави достављеној медијима.

Држава, додао је, "мора бити способна да на новим вредностима и бољим идејама изгради себе тако да ће бити могуће реално поверовати у другачије везе Косова и Србије".

Међународни суд правде у Хагу утврдио је да једнострана декларација о независности Косова није повредила међународно право, зато што то право не садржи забрану таквих декларација.

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи