Декларација није нарушила међународно право

Председник Међународног суда правде Хисаши Овада саопштио је да декларација о једностраном проглашењу независности Косова није противна међународном праву. За такво мишљење гласало 10 судија, четворица против.

Председник МСП Хисаши Овада саопштио је, читајући саветодавно мишљење тог суда о легалности једнострано проглашене независности Косова, да декларација којом је косовски парламент прогласио независност није у супротности са међународним правом, зато што међународно право не садржи забрану таквих декларација.

"Суд је закључио да усвајањем декларације о независности није нарушено опште међународно право, ни резолуција 1244 Савета безбедности УН, нити уставни оквир на Косову. Сходно томе, усвајање те декларације није прекршило ниједно примењиво правило међународног права", рекао председник Овада.

Суд је саопштио да није расправљао о праву на самоопредељење или праву на нужну сецесију.

Такво мишљење МСП подржали су председник суда Овада, Абдул Корома (Сијера Леоне), Он Шокат Ал-Касоне (Јордан), Томас Бургентал (САД), Бруно Сима (Немачка), Рони Абрахам (Француска), Кенет Кит (Нови Зеланд), Абдулкави Јусуф (Сомалија), Кристофер Гринвуд (Велика Британија) и Бернардо Сепулведа Амор (Мексико).

Против су били потпредседник Суда Петер Томка из Словачке, Мухамед Бењуна (Мароко), Леонид Скотњиков (Русија) и Антонио Аугусто Канкадо Триндаде (Бразил). Кинез Ши Ђујонг није гласао због процедуралних питања.

МСП је утврдио да међународно право у начелу не забрањује једностране декларације о независности, не улазећи у питање да ли такве декларације затим производе државност.

Према саветодавном мишљењу суда, које није обавезујуће за државе, декларација о независности Косова није била у супротности са резолуцијом 1244, ни са привременим правним поретком који је у покрајини њом установљен.

Током првих пола часа излагања, судија Овада је објашњавао околности под којима је Генерална скупштина УН од Међународног суда правде затражила мишљење о легалности косовске независности, надлежност суда, као и широки спектар докумената који су судије узеле у обзир приликом доношења саветодавног мишљења.

"Не постоји никаква препрека око задатка који је од суда тражен. Генерална скупштина има легитимни интерес да добије одговор на ово питање, према томе суд сматра да не постоје уверљиви разлози да не да саветодавно мишљење у погледу питања које му је постављено", рекао је Овада.

Четрнаесточлано судско веће донело је мишљење на захтев Генералне скупштине УН, која је у октобру 2008. године подржала захтев Србије да се испита легалност косовске независности. Девет од 14 сталних судија МСП долази из држава које су признале независност Косова, укључујући и Оваду, а из процесних разлога изостало је гласање судије из Кине.

Процес доношења саветодавног мишљења о Косову већ је ушао у историју међународног права, јер се у расправу укључио рекордан број држава, 36, као и због чињенице да је активно учешће узела и Кина, која се, претходно, никада није појавила на неком процесу пред Међународним судом правде.

У Палати мира у Хагу присуствовао је и министар спољних послова Србије Вук Јеремић, као и читав српски правни тим. Делегација Косова, коју предводи Скендер Хисени, присутна је под називом "аутор једностране декларације", пошто самопроглашена држава Косово није чланица УН.

Саветодавно мишљење није обавезујуће за државе, али ће, како су оценили стручњаци, имати велику правну, али и политичку и моралну тежину.

Косовски парламент једнострано је прогласио независност 17. фебурара 2007. године, што је, до сада, признало 69 од 192 држава чланица Уједињених нација.

Број коментара 217

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара