Уочи одлуке МСП

Министар Вук Јеремић рекао за РТС да одлука Међународног суда правде није политичка већ судска инстанца. Јеремић нагласио да треба бити пажљив, јер је то "софистициран правни акт" и да не треба исхитрено тумачити мишљење. После изношења става, српски правни тим ће одржати састанак.

Уочи одлуке Међународног суда правде, шеф српске дипломатије Вук Јеремић рекао је за РТС да Србија има јака очекивања да МСП неће дозволити етничку сецесију Албанцима, јер би онда сваки народ могао да затражи сецесију. Јеремић је рекао да треба бити пажљив, јер је то "софистициран правни акт" и да не треба пребрзо тумачити одлуку МСП.

После изношења става суда, правни тим Србије, који је у Хагу, одржаће састанак и извршити анализу текста саветодавног мишљења.

Министар је нагласио да треба сачувати прибраност и да се не смеју доносити исхитрени закључци, јер ће читање одлуке трајати дуго, па је врло битно правилно протумачити то судско мишљење.

Јеремић је нагласио да то није политичка, већ судска инстанца, а да ће Генерална скупштина, на јесен, одлучити шта је следећи политички корак, а за Србију је то мирно решавање проблема.

"Генерална скупштина УН је затражила ово мишљење од МСП. То мишљење мора назад на потврду", рекао је Јеремић, додајући да ће се, на јесен, када Генерална скупштина усвоји то мишљење, одлучити шта је следећи корак.

Јеремић је позвао на уздржаност и прибраност, посебно грађане на Косову, и поручио да не треба наседати на провокације, којих ће засигурно бити.

"Мир и стабилност су најбитнији и изнад свега", нагласио је Јеремић.

Молебан у храмовима у Србији

У свим храмовима у Србији, од 17 сати, на пет минута огласиће се звона, најавио је патријарх Иринеј.

У свим саборним и градским храмовима служиће се молебан за повољно решење коначног статуса Косова и Метохије. Патријарх је позвао архијереје Српске православне цркве да позову подручно свештенство и верни народ да се, тим поводом, окупе у храмовима.

Патријарх српски Иринеј позвао је српски народ да остане сабран и јединствен и да "слогом допринесе напорима Србије у мирољубивој одбрани Косова и Метохије".

"Данас Србија води једну од највећих битака у својој историји да сачува своју душу и одбрани своју свету земљу Косово и Метохију", поручио је патријарх говорећи у Патријаршији СПЦ.

"Какво год решење да буде донето, ми се морамо изборити да се преговорима дође до најцелисходнијег решења за Косово и Метохију, које ће бити прихватљиво за Србе и Албанце, да би заједно живели у миру и благостању и имали безбедну будућност", рекао је патријарх.

"Ми смо за решење којим ће прогнаници моћи да се врате на своја вековна огњишта и обнове спаљене светиње на Косову и Метохији", поручио је патријарх и истакао да је данас дан за мирољубиво решење једног горућег питања и напор да сачувамо оно што је вековима припадало српском народу.

"Знамо да нас чека још тешких дана и да ово искушење није последње", рекао је патријарх.

Британски стручњаци о мишљењу МСП

Професор на Лондонском економском факултету Џемс Кер Линдзи за Би-Би-Си каже да је то јединствен случај у историји Међународног суда правде. 

"Иако сви инсистирају на томе да је мишљење суда само саветодавно, ја мислим да је реч о нечему много важнијем и значајнијем. Оцена МСП о Косову могла би да одреди начин на који третирамо сепаратистичке групе у годинама и деценијама које долазе", рекао је Џејмс Кер Линдзи.

Кер Линдзи сматра да су нови преговори Београда и Приштине неминовни, посебно ако Суд пресуди у корист Србије, али и ако мишљење суда буде другачије.

Водећи британски стручњак за међународно и хуманитарно право Филип Сендс сматра, такође, да се ради о суштинском питању, оцењујући да је велики број оних који ће врло пажљиво читати мишљење Међународног суда правде о Косову.

"Велики је број земаља које су у сличној ситуацији: Канада има Квебек, Шпанија има Баскију и Каталонију, Британија Шкотску, Грузија Абхазију и Јузну Осетију, Кина има Тибет, итд. Због тога одлука суда има потенцијално огроман значај, јер је реч о питању које има наглашено политичку димензију".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво