СНВ подржао Тадићеву оцену

Привремене косовске институције неће бити једине одговорне за последице евентуалног спровођења претње Бејрама Реџепија, већ ће једнако бити одговорни и Еулекс и Кфор, саопштило Српско национално веће северног Косова подржавајући оцену Бориса Тадића да је изјава Бајрама Реџепија "отворена претња ратом".

Српско национално веће северног Косова подржало је оцену председника Тадића да је изјава Бајрама Реџепија "отворена претња ратом".

У саопштењу СНВ-а се указује да привремене косовске институције неће бити "једине одговорне за катастрофалне последице евентуалног спровођења ове претње", већ ће једнако бити одговорни и Еулекс и Кфор.

"Ништа мање неће бити одговорна и држава Србија" ако не учини све што је у њеној моћи да заштити косметске Србе од најављеног погрома, додаје се у саопштењу СНВ-а.

Све ово више је него довољан разлог да се најхитније спроведе у дело најава председника Тадића и преиспита однос према међународном присуству на Косову и Метохији, уколико међународни фактори не ускрате подршку дестабилизујућим потезима Приштине, наводи СНВ.

Због "изузетне озбиљности тренутка", Србија мора одмах да се заложи и за хитно сазивање седнице СБ УН, на којој би председник Тадић предочио аргументе да се на Косово и Метохију, у складу са Резолуцијом 1244, врати одређен број припадника српских безбедносних снага.

Министар полиције у привременој влади Косова Бајрам Реџепи, у интервјуу листу "Коха диторе", изјавио је да ће косовске власти на север Косова послати специјалне јединице полиције ради успостављања реда и мира, и да косовска полиција има потписан споразум са Еулексом, да на север Косова буду послате специјалне снаге.

Изјава Бајрама Реџепија је отворена објава рата овдашњим Србима, али и директна последица америчке подршке независности Косова, исказане и на седници СБ УН поводом бомбашког напада терориста на Србе у Северној Митровици, наводи се у саопштењу.

Колико Србима на северу Покрајине, та претња је једнако упућена и властима у Београду, којима Реџепи поручује да је спреман и на оружани сукоб са српском полицијом на административној линији, сматра СНВ.

Еулексов деманти Реџепијеве изјаве да "Косовска полиција има потписан споразум са Еулексом да се на север Косова пошаљу специјалне снаге Косовске полиције за оперативну заштиту", СНВ оцењује крајње неуверљивим.

Поводом изјаве Бајрама Раџепија огласио се и шеф Мисије Еулекса Ив де Кермабон, који је рекао да није било никаквог уговора о размештању специјалних полицијских јединица у области Митровице.

Кермабон је рекао да је ситуација на северу Космета мирна и да је за одржавање реда и мира у тој области задужена покрајинска полиција, уз надгледање, праћење и саветовање Еулекса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи