Реџепи угрожава мир

Председник Борис Тадић сматра да је изјава Бајрама Реџепија, министра полиције у привременој влади Косова, да ће послати специјалне полицијске јединице на север Косова отворена претња ратом.

Председник Србије Борис Тадић сматра да је изјава Бајрама Реџепија, министра полиције у привременој влади Косова, да ће послати специјалне полицијске јединице на север Косова отворена претња ратом, саопштила је Прес сужба председника Републике.

Тадић је истакао да ће привремене институције на Косову бити једине одговорне за катастрофалне последице евентуалног спровођења ове претње.

Председник је, такође, истакао да овакве ратнохушкачке изјаве и друге провокације угрожавају крхки мир и стабилност на северу Косова.

Председник Србије сматра веома важним што је Еулекс демантовао Реџепија да подржава овакав план и да је таква позиција Еулекса једина могућа у обављању њене статусно неутралне функције у покрајини.

Реџепи је дневнику Коха диторе рекао да косовска полиција има потписан споразум са Еулексом да на север Косова буду послате специјалне снаге косовске полиције за оперативну заштиту.

Шеф Еулекса Ив де Кермабон изјавио је данас у Приштини да није било никаквог уговора о размештању специјалних полицијских јединица у области Митровице.

Кермабон је рекао да је ситуација на северу Космета сада мирна и и да је за одржавање реда и мира у тој области задужена покрајинска полиција, уз надгледање, праћење и саветовање Еулекса.

Богдановић: Маске дефинитивно пале 

Најава Реџепија да ће косовске власти на север покрајине послати специјалне јединице полиције, ради наводног успостављања реда и мира, показује да су маске дефинитивно пале, али и ко стоји иза протеклих насилних догађаја на северу Косова и Метохије, рекао је министар Горан Богдановић.

"Његова изјава, такође, недвосмислено показује, коме се жури и ко би да мења стање на терену у предвечерје доношења мишљења Међународног суда правде", указао је Богдановић.

Министар за Косово и Метохију је навео да свако ко жели мирно и компромисно решење, мора бити разочаран, али да се истовремено "и озбиљно забрине над оваквим најавама, које представљају очигледно звецкање оружјем".

Богдановић је подсетио на оно што је речено и на прошлој седници Савета безбедности УН да ће даљу одговорност за тензије, немире и све лоше последице сносити они који прибегну једностраним мерама.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво