Српски Конзулат у Херцег Новом

Председник Србије Борис Тадић најавио отварање српског Конзулата у Херцег Новом. Односи Србије и Црне Горе иду узлазном путањом, а будућност две државе у ЕУ, главне поруке Тадића након разговора са црногорским званичницима.

Други дан посете Црној Гори, председник Србије Борис Тадић боравио је у Херцег Новом, где је најавио отварање српског Конзулата. Тадић се састао са градоначелником Дејаном Мандићем.

Српски председник је, после сусрета са Мандићем, поручио да је потребно пронаћи механизам да Србија и Црна Гора буду у најбољим односима, уз напомену да Србија "никада не сме да се меша у односе у Црној Гори и да то и не ради".

Тадић је најавио да ће у наредних неколико месеци у Херцег Новом бити отворен конзулат Србије, истакавши да је тај град, у којем се афирмише култура Србије, најбоље место за тако нешто.

Са градоначелником Херцег Новог Тадић је разговарао о перспективама општине и о инфраструктурним пројекта.

Председник Србије је искористио прилику да се поздрави и поразговара са грађанима који су га дочекали испред општине, а обишао је и кућу српског нобеловца Ивa Андрића у овом граду.

У поподневним сатима председник Србије jе обишао село Смријечно, одакле је његов отац, и манастир Пиву.

Тадић је у Црну Гору допутовао јуче, где га је уз највише државне почасти дочекао црногорски колега Филип Вујановић.

Председник Србије је најпре у Подгорици разговарао са премијером Црне Горе Милом Ђукановићем, којег је позвао да посети Београд, а потом и са Вујановићем на Цетињу.

Из онога што су Тадић и Вујановић после сусрета пренели новинарима јасно је да су велика очекивања од ове посете била оправдана, те да је боравак Тадића у Црној Гори био прилика да се о свему разговара без вишка емоција, и у интересу обе државе.

Тадић и Вујановић су посебно истакли значај сарадње Србије и Црне Горе у евроинтеграцијама и указали да је њихова заједничка будућност у Европској унији.

Кад је реч о Косову, чију је једнострано проглашену независност Подгорица признала октобра 2008. године, што је оптеретило односе две земље, Тадић је поновио да Србија не прихвата и да никада ни у будућности неће прихватитити независност Косова.

Вујановић је констатовао да је независно Косово признало 69 држава, али да то нису учинле 123 државе чланице Уједињених нација.

Током овог сусрета било је речи и о потреби даљих разговора о двоструком држављанству, као и положају српске заједнице у Црној Гори и црногорске у Србији.

Двојица председника су најавила спремност две државе да потпишу споразум о међусобном изручењу грађана умешаних у организовани криминал и тероризам.

Када је реч о економској сарадњи оцењено је да постоје огромни потенцијали за такву врсту сарадње али, да они данас нису довољно искоришћени.

Председници Србије и Црне Горе су јуче посетили компанију "М-тел", у саставу "Телекома Србија" и том приликом истакли да је то пример добре инвестиције из Србије у Црну Гору.

Поводом доласка председника Тадића у Црну Гору амбасада Србије у Подгорици је приредила пријем, а свечану вечеру у Тадићеву част приредио је и председник Вујановић.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво