Цветковић: Влада испунила обећања

У скорије време неће бити повећања ПДВ-а, курс ће, дугорочно посматрано, бити стабилан, рекао премијер Цветковић за РТС. Обећања Владе су у највећој мери испуњена, али једини велики сегмент, који ме брине, јесте сегмент економије, оценио премијер.

Поводом двогодишњице рада Владе Србије, о испуњеним и неиспуњеним обећањима за РТС је говорио премијер Мирко Цветковић. Са премијером је разговарала новинарка Весна Дамјанић-Бранковић.

"Када се ради о обећањима Владе, она су у основи дата у експозеу и са становишта тога да ли је нешто испуњено или није, ја бих посматрао те стратешке правце које смо зацртали. Ипак, гледајући целину обећања су у највећој мери испуњена, али једини велики сегмент, који ме брине, јесте сегмент економије, јер из тога је питање животног стандарда. То је оно на чему требамо да радимо још више у наредном периоду", рекао је Цветковић.

Најављивали сте да ћете оцењивати министре, а јуче сте рекли да не бисте никог издвајали. Да ли сте одустали од оцена?

Цветковић: Добијам континуирано извештаје о раду и уколико имам нејасноћа ми разговарамо. Мени изгледа да је у том погледу консензус доста добар.

Знамо да је многе планове из вашег екпозеа, попут високог раста економије, омела криза. Ипак, чини се да у неким областима није учињено ни оно што не зависи од кризе.

Цветковић: Што се тиче реформи које су везане за економију, насупрот тим схватањима ја мислим да ми заправо спроводимо доста интензивне реформе, много интензивније него што су спроведене у претходном периоду. "Гиљотина прописа" је у току. Сукобљавамо се са великим тешкоћама, ту ми ударамо у одређене интересе и то не само екстерног карактера, већ и интересе једне администрације. Будите убеђени  да је наше опредељење да створимо једну климу која ће за инвеститоре бити повољна. Без инвестиција, без нових радних места нема пораста животног стандарда.

Замерка Влади је и та што често делује нејединствено, има доста несугласица, међутим то делује лоше и на инвеститоре. Како да улажу када један министар каже да ће се повећати ПДВ и смањити порез на плате, а други да се то неће догодити.То баш не улива сигурност. За шта сте ви лично и као премијер и као економиста?

Цветковић: Контроверзе више постоје у јавности, него што она јесте стварно. Реформе о којима причамо тек треба да се дефинишу, дискутују, усвоје и вероватно неће ни ступити на снагу у наредним месецима, већ се ради можда и о години.

Нема повећања ПДВ-а скорије!

Када сте дошли на власт евро је био 78, пре годину дана 93, а данас је 104 динара. Брине ли вас то и има ли Влада план тај раст заустави с обзиром на то да све више људи долази у ситуацију да не може да отплаћује кредите, а притом ту је и утицај на цене?

Цветковић: Курс евра у мери у којој не доприноси повећању инфлације изнад циљаног нивоа јесте курс који је прихватљив са становишта економије. Са променом курса евра коинцидира један значајан пораст извоза и пораст покривености извоза увозом, што ће са своје стране позитивно да делује на стварање нових радних места, јер кроз пораст извоза добијамо нова тржишта. На основу свих индикатора курс евра ће у наредном периоду да зависи од инфлације унутар наше земље и еврозоне, што значи да је наша инфлација релативно ниска, да ће дугорочно посматрано курс бити у великој мери стабилан уз мале промене.

Да ли је ту усаглашен став ко ће у јавном сектору добити најављених пет хиљада помоћи?

Цветковић: Решење је пронађено, консултовали смо репрезентативне синдикате. Добили смо од њих предлог који је прихватљив да се 5.000 динара једнократне помоћи исплати свима који имају плату испод 50.000 динара а финансирају се као директни или индиректни буџетски корисници.

А за пензионере?

Цветковић: Што се тиче исплате новца пензионерима ту ће бити исти приступ који је примењен код запослених. Потпредседник Јован Кркобабић ће на основу консултација изаћи са својим предлогом и ми ћемо га прихватити. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво