Дан жалости у Косовској Митровици

После терористичког напада у Косовској Митровици проглашен Дан жалости у четири општине на северу Косова. Грађани одали последњу пошту погинулом лекару Мехуду Џековићу. Стање повређених стабилно. Богдановић: Што пре открити починиоце.

У четири општина на северу Косова - Митровици, Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку је Дан жалости због смрти педијатра Месуда Џековића, који је преминуо од повреда задобијених у јучерашњој експлозији у северном делу Косовске Митровице. У нападу је повређено и 11 особа.

"Здравствено стање девет особа које су повређене у инциденту, а које се налазе у болници у овом граду је стабилно", рекао је директор болнице у Косовској Митровици, Милан Јаковљевић.

Јаковљевић је навео да се ради о повредама које су нанете гелерима па ће се код појединих особа радити мањи оперативни захвати.

На муслиманском гробљу у северном делу Косовске Митровице сахрањен је педијатар Менсуд Џековић.

Поводом погибије Џековића претходно је одржана комеморативна седница у Здравственом центру у Косовској Митровици. Породица, пријатељи и колеге одали су пошту преминулом.

"У овом најтежем тренутку и временима, најтеже је бити човек. А Меско је био човек у правом смислу те речи. Човек који је волео све људе без обзира на његову националну припадност", рекао је на комеморацији директор Здравственог центра Милан Јаковљевић.

Епископ Липљански Теодосије са свештенством посетио је породицу Џековић и изразио им саучешће у име митрополита Амфилохија, свештенства и монаштва епархије Рашко-призренске.

Владика Теодосије је посетио повређене грађане у болници и поделио им иконице уз жеље за скоро оздрављење.

Што пре открити починиоце

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић и командант Кфора генерал Маркус Бентлер затражили су да се што пре открију починиоци да не би дошло до дезинформација или паушалних оцена.

"Тражимо хитну истрагу и да се починиоци што пре казне и открију. То заједно захтевамо од мисије Еулекса, КПС и свих међународних организација које овде делују", рекао је Богдановић.

Богдановић је навео да ће се и даље залагати да Канцеларија за цивилне услуге при Министарству за локалну самоуправу привремене владе Косова не заживи, јер она Србима не може донети ништа добро.

"Наставићемо да се боримо свим дипломатским и правним средствима да косовске институције не заживе на овом делу Косова и Метохије", истакао је министар за КиМ.

Командант Кфора је изјавио да се сада све мора учинити да се избегну било какви инциденти у будућности али је за то, како је рекао, потребна и подршка грађана.

"Кфор је на страни свих мирних грађана овде на Косову, ту смо да заштитимо све заједнице и настављамо то да радимо", рекао је генерал Бентлер.

Министар за КиМ је поновио да Србија жели договорима и компромисима да дође до решавања свих проблема који постоје и да су једностране одлуке апсолутно неприхватљиве, без обзира са које стране долазе, да ли са српске, албанске или од стране међународне заједнице.

Неопходно обавезивање на миран дијалог

Шеф мисије УНМИК-а на Косову Ламберто Занијер изразио је забринутост због бомбашког напада у Косовској Митровици.

Занијер је позвао "све стране на уздржаност од провокација" и рекао да очекује да ће власти предузети "хитне мере како би починиоци били изведени пред лице правде", наводи се у саопштењу из његове канцеларије.

"Осуда екстремизма и дугорочно обавезивање на миран дијалог неопходни су услови да све заједнице на Косову живе заједно у миру", додаје се у саопштењу.

Експлозија се догодила у петак ујутру током мирног протеста Срба због намере привремених институција из Приштине да у насељу Бошњачка махала отворе Центар за цивилне услуге.

Због новонастале ситуације у северном делу Косовске Митровице Савет безбедности заказао је хитну седницу за 6. јул. Тим поводом у Њујорк ће отпутовати председник Србије Борис Тадић.

Због напада на Србе у Северној Косовској Митровци председник Србије јуче је сазвао ванредну седницу Савета за националну безбедност. Оцењено је да је бомбашки напад у Бошњачкој Махали терористички акт албанских сепаратиста и директна последица покушаја спровођења плана Питера Фејта за интеграцију севера покрајине у косовске институције.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво