Осуде напада у Косовској Митровици

Српски државни врх и политичке партије осудиле бомбашки напад у северном делу Косовске Митровице, у коме је једна особа изгубила живот, а 11 повређено. Премијер Цветковић апелује на уздржавање од насиља. Јеремић: Очигледан покушај провокације.

Влада Србије најоштрије је осудила терористички напад у Косовској Митровици, у коме је погинуо педијатар Месуд Џековић, док је 11 особа рањено.

Влада Србије је позвала припаднике мировних мисија да хитно открију починиоце, а све грађане да не наседају правокацијама екстремиста.

У саопштењу Владине канцеларије наведено је да се предузимају све мере, у оквиру надлежности, да би се спречило ескалирање насиља у јужној покрајини.

Премијер Мирко Цветковић осуђујући терористички напад, апеловао је на све грађане на Косову и Метохији да се уздрже од насиља.

Министар спољних послова Вук Јеремић оценио је, у Београду, да су догађаји у северној Косовској Митровици "покушај провокације" Србије у контексту решења статуса Косова.

"Изузетно смо забринути због очигледног покушаја спровођења једностраних корака на северу покрајине", рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је "ван сваке сумње, на делу покушај провокације Србије у контексту решења будућег статуса Косова" и додао да све указује да ће мишљење Међународног суда правде о једнострано проглашеној независности Косова бити повољно за Србију.

"Све указује да ће дебата у Генералној скупштини УН бити таква да постане очигледно да не постоји ниједна друга могућност, осим да се решење за будућност Косова постигне путем преговора", навео је Јеремић.

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић затражио је од Еулекса да заштити Србе у покрајини, обезбеди мир и пронађе и казни кривце за данашњу експлозију.

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић изјавила је да на такав инцидент морају да реагују међународне институције, али и Србија, као држава.

ДС захтева обезбеђивање сигурности

Демократска странка најоштрије осуђује данашњи инцидент и тражи од међународне заједнице и њених представника на Косову и Метохији да обезбеде мир и сугурност за све грађане, а посебно за становништво српске заједнице, изјавила је портпарол те странке Јелена Триван.

"Овакав догађај је порука да на Косову и Метохији нема сигурности и да тамо постоје народи и заједнице који су угрожени. Тиме се шаље једна дугорочна порука српском сатановништву да им није обезбеђен повратак и сигуран и достојан живот", рекла је Триванова.

Према њеним речима, Србија се са таквим догађајима неће мирити, користиће сва правна и дипломатска средстава да заштити своје грађане, с обзиром на то да је Косово интегрални део српске територије.

"Позивамо међународну заједницу да оштро реагује, да казни све починиоце и да се овакви инциденти више не понове", рекла је Јелена Триван и додала да ће ДС учинити све да, у сарадњи са међународним институцијама, поправи стање на боље када је реч о безбедности на Косову и Метохији.

СНС: Србија мора да реагује са мером

Председник Српске напредне странке Томислав Николић изјавио је, поводом данашњег напада, да Србија мора са мером да реагује, а да од међународне заједнице затражи да пронађе и казни виновнике.

"Сматрам да Србија мора одмах да затражи да се међународна заједница определи према овом догађају и пронађе виновнике и казни кривце", рекао је Николић, додајући да међународна заједница треба да преузме обавезу да се тако нешто никада не понови.

Николић је нагласио и да држава треба да покаже како ће реаговати у сваком конкретном случају у коме буде угрожен живот и безбедност грађана Србије који живе на територији Косова и Метохије.

ДСС тражи конкретну подршку 

Демократска странка Србије саопштила је, да би Србија као држава требало да пружи подршку и заштиту становништву северног Косова, не само вербалном осудом него и на друге легитимне начине.

"У овом тренутку најважније је да Србија као држава пружи подршку и заштиту становништву северног Косова које је крајње угрожено деловањем албанских сепаратиста и њихових покровитеља из Еулекса. То се мора учинити не само вербалном осудом, него и на друге легитимне начине", наведено је у саопштењу.

ДСС је истакао да је тај напад режиран покушај провокације којем је крајњи циљ истеривање Срба и неалбанаца из северног Косова, са подручја покрајине, на којем Еулекс и нелегалне албанске институције немају контролу.

Странка Г17 плус придружила се најоштријој осуди и захтеву за одлучном реакцијом међународних снага.

"Најоштрије осуђујемо напад на Србе који су мирно протестовали и захтевамо одлучну реакцију међународних снага, ради успостављања реда и безбедности у северном делу Косовске Митровице", изјавила је шефица посланика те странке Сузана Грубјешић.

Радикали су истакли да је експлозија унапред планирана и исценирана "да би Еулекс наводно добио разлоге, како би се север покрајине ставио под контролу Приштине".

Председник Јединствене Србије Драган Марковић изјавио је да је активирање бомбе у Косовској Митровици "терористички акт у коме су Срби поново жртве".

"Очекујем да међународна заједница оштро реагује, пронађе и казни оне који су организовали и оне који су бацили бомбу на невине грађане, који су само желели да изразе протест ", рекао је Марковић.

Марковић очекује оштру реакцију Кфора, Еулекса и УНМИК-а и брзо саопштвање имена оних који су бацили бомбу.

ЛДП: Свака жртва удаљава од нормалног живота

Председник Либерално-демократске партије изјавио је да данашњи догађај "застрашујуће личи на инциденте који су обележили конфликте у бившој Југославији".

"Улога међународних снага мора да буде много активнија, с обзиром на то да су они, суочени са неспособношћу политичких институција Београда и Приштине, ангажовали своје мисије и да сносе одговорност за догађаје на Косову", рекао је Јовановић.

Јовановић је оценио и да је "подељена Митровица место где се сударају два превазиђена и међусобно супротстављена концепта који намећу политика Србије и понашање косовске владе".

Према његовим речима, сваки живот који се изгуби на Косову и Метохији и свака жртва која страда као последица насиља, удаљава од нормалног живота и прилике да се "на Косову и у целом региону, успоставе безбедан живот и стабилност".

Напад су осудили и митрополит црногорско-приморски Амфилохије и викарни епископ липљански Теодосије.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво