Захвалност на подршци Бразила

Шеф бразилске дипломатије Селс Аморим борави у посети Београду где се састао са председником Тадићем, премијером Цветковићем и министром Јеремићем. Потписан споразум о укидању визног режима између две земље. Тадић и Цветковић захвалили на принципијелној подршци Бразила.

Министар спољних послова Бразила Селс Аморим борави у посети Београду где се састао са председником Србије Борисом Тадићем, премијером Мирком Цветковићем и министром спољних послова Вуком Јеремићем.

Тадић је разговарао са Аморимом о билатералним односима Србије и Бразила и унапређењу економске сарадње.

"Председник Тадић је у име Србије изразио велику захвалност због принципијелне подршке Бразила очувању суверенитета и територијалног интегритета наше земље," пише у саопштењу.

У разговору са шефом бразилске дипломатије и министар Јеремић захвалио је бразилском колеги на принципијелној подршци Бразила када је реч о Косову и Метохији и истакао да данас свака ствар за коју се нека земља залаже има веће изгледе за успех ако у томе има подршку Бразила.

"Први пут у историји министар Бразила долази у званичну посету Србији и велико ми је задовољство да будем први домаћин бразилском министру у Београду", рекао је Јеремић после разговора са Аморимом.

Двојица министара су изразили задовољство због добрих и пријатељских односа две земље.

Министри Јеремић и Аморим потписали су у Београду два споразума, о укидању виза на дипломатске и службене пасоше и о укидању виза за грађене Бразила и Србије, као и меморандум о разумевању између две земље о политичким консултацијама на различитим нивоима сарадње. 

Аморим и Јеремић разговарали су о сарадњи на различитим нивоима, нарочито када је реч о економији, али и о сарадњи у области културе, спорта и одбране. Постигнут је договор да се ускоро организује посета српских привредника Бразилу.

Шеф бразилске дипломатије рекао је да су потписани важни споразуми, јер ће олакшати путовања у Бразил.

"Надам се да ће споразуми бити подстицај за грађане Србије да отпутују на Светско првенство у фудбалу 2014. године и на Олимпијске игре 2016. године у Бразилу", рекао је Аморим.

Аморим је на конференцији за новинаре рекао да му је велико задовољство да буде гост Београда, "који је један од најважнијих главних градова у Европи".

Традиционално пријатељски односи

Председник Владе Србије Мирко Цветковић, такође, се састао са бразилским шефом дипломатије и том приликом истакао да су билатерални односи две земље добри и традиционално пријатељски.

Цветковић је захвалио министру Амориму на принципијелном ставу Бразила у одбрани начела међународног права кад је реч о Косову и Метохији, саопштено је из Владе Србије.

Министар Аморим пренео је премијеру Цветковићу да ће Бразил наставити да пружа активну подршку дипломатској иницијативи Србије пред Међународним судом правде у Хагу.

На састанку је констатовано да је садашња економска сарадња испод могућности две земље и изражен је интерес да се унапреди посебно у области пољопривреде и инфраструктуре.

Аморимов концепт је да Бразил у међународном систему треба да истиче мултилатерализам и дијалог, да та држава има "посреднички" профил и стога је потенцијални сабеседник између различитих светова.

Полицијска и војна сарадња 

Заменик премијера и министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић разговарао је у Београду са министром иностраних послова Бразила Селсом Аморимом о полицијској сарадњи две земље у борби против транснационалног организованог криминала.

Бразилски министар је изразио велико задовољство због потписивања Меморандума о сарадњи у борби против транснационалног организованог криминала, који је министар Дачић, у јуну ове године, у Бразилу потписао са министром правде Бразила.

Министар Аморим је нагласио да је Србија једна од ретких европских земаља са којом Бразил има потписан Меморандум о сарадњи.

Дачић је нагласио да је потписивање Меморандума омогућило директну сарадњу и размену информација двеју полиција и навео недавну заплену кокаина у Бразилу, извршену на основу наших информација, које су Енглеске власти доставиле Бразилу, саопштио је МУП.

Успостављање билатералне војне сарадње Србије и Бразила била је тема разговора министра одбране Србије Драгана Шутановаца и бразилског шефа дипломатије.

Шутановац и Аморим су констатовали да висок ниво политичких односа двеју земаља заслужује и сарадњу министарстава одбране и војски две државе.

Аморим је подржао реформе које се спроводе у систему одбране и нагласио њихову важност за свеукупан реформски напор и развој Србије, објављено је на сајту Министарства одбране Србије.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво