Србија за регионалну сарадњу

Учвршћивање добросуседских односа на Западном Балкану од суштинског је значаја и неопходно је потпуно регионално помирење, изјавио министар Вук Јеремић на састанку Централноевропске иницијативе у Будви. Јеремић је рекао да је Србија спремна за дијалог о Косову и да се нада да ће, после става МСП-а, за то бити и остали.

Министар спољних послова Вук Јеремић истакао је да је Србија посвећена успостављању сарадње у региону и интеграцији Западног Балкана у ЕУ и указао на потребу налажења компромисног решења за Косово и Метохију.

"Учвршћивање добросуседских односа на Западном Балкану је од суштинског значаја. С тим у вези неопходно је и потпуно регионално помирење", истакао је Јеремић на министарском састанку Централноевропске иницијативе (ЦЕИ) у Будви.

Јеремић је указао да је већина страна данас показује већу спремност да присупи прошлости на одговоран и директан начин.

Председник Србије Борис Тадић, хрватски предсеник Иво Јосиповић, лидери у БиХ предузели су низ иницијатива у циљу помирења у региону, навео је Јеремић, подсећајући да је председник Тадић одао пошту жртвама масакра у Сребреници, а да је Скупштина Србије донела декарацију којом је осуђен тај злочин.

Шеф српске дипломатије је подсетио да је Београд конструктивно радио са другима и на томе да се албанским властима са Косова омогући учешће на међународним форумима, али у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, укључујући активно учешће УНМИК-а.

"Ми ћемо наставити да охрабрујемо присуство Приштине у одговарајућим приликама. Једна од таквих прилика је био и састанак на високом нивоу посвећен Западном Балкану у Сарајеву. Данашњи састанак није таква прилика, Централноевропска иницијатива окупља само суверене државе и због тога Приштина овде није присутна", истакао је Јеремић.

Он је указао да је важна поука која се може извући из ранијих догађаја да покушаји да се наметну решења у којима једна страна добија, а друга губи, никада нису допринели стабилности на Балкану или безбедности у Европи.

"На Балкану и у другим деловма Европе трајна победа се може постићи само када сви схвате да је пораз једног пораз свих," истакао је министар спољних послова Србије.

Игнорисање ове основне поуке, оценио је Јеремић, неизбежно би навело све стране да се укопају у својим ставовима и довело до замрзавања Косова у стању неодређености. "То није никоме у интересу," истакао је шеф српске дипломатије.

"Пут напред је једноставан: дијалог спроведен уз добру вољу, уз обостарно порихватљиво решење за будући статус покрајине и друга отворена питања", закључио је министар.

Србија посвећена циљевима ЦЕИ

У обраћању учесницима скупа у Будви, Јеремић је казао да је Србија посвећена циљевима ЦЕИ и да с нестрпљењем очекује председавање овом најстаријом регионалном организацијом 2011. године.

"Ми подржавамо предлог Италије о реформи ове ЦЕИ. Већа ефикасност би сигурно допринела њеној виталности и помогла у заступању наших заједничких интереса и вредности," рекао је министар.

Упоредивши данашње промене у свету са годином пада Берлинског зида 1989. године, Јеремић је истакао да је Србија овог пута решена да не дозволи да је догађаји мимоиђу и поновио да је улазак у ЕУ централни стратешки приоритет владе у Београду.

"Као највећа земља Западног Балкана, Србија је спремна да одигра кључну улогу у заједничком напору како би процес проширења ЕУ обухватио и последњи неинтегрисани део Европе", истакао је он и додао да Србија безрезервно поздравља напоре других земаља у том правцу.

Јеремић је подсетио да је Савет Министара ЕУ јуче одобрио почетак ратификације ССП са Србијом и изразио наду да ће за тим ускоро уследити одлука да кандидатура Србије за чланство у ЕУ буде прослеђена Европској комисији на разматрање.

Министар иностраних послова Италије и генерални секретар Централноевропске иницијативе Франко Фратини нагласио је да је та регионална организација постигла успех у две деценије постојања, јер је као главни циљ утврдила да се земље које још нису у Европској унији у њу учлане и да им ЕУ помогне на том путу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво