Комисија за аферу "Сателит"

Влада Србије именовала комисију за утврђивање чињеница и предлагање мера у вези са преговорима о праву коришћења сателита са компанијом "Имиџсет" из Израела и арбитражним судским поступком.

Српска влада именовала је комисију са циљем да се утврде чињенице и предложе мера у вези са преговорима о праву коришћења сателита са компанијом "Имиџсет" из Израела и арбитражним судским поступком.

Чланови комисије су пуковник Милутин Ковачевић и дипломирани правник Биљана Бабић, као представници Министарства одбране, помоћник министра правде Слободан Бошковић и виши саветник у том министарству Златко Петровић, Републички јавни правобранилац Оља Јовичић и млађи саветник у правобранилаштву Маја Булатовић.

Србија је, 2008. године, изгубила спор пред арбитражом у Паризу и пресудом је обавезна да плати израелској компанији 36 милиона евра због непоштовања уговора о изнајмљивању сателита, који је 2005. године потписао тадашњи министар одбране СЦГ Првослав Давинић.
Србија се, потом, жалила Лондонском суду, али је изгубила и тај спор и из буџета ће морати да плати и 1,38 милиона динара на име судских трошкова.

Давинић је 2005. године потписао уговор о изнајмљивању сателита од израелске фирме "Имиџсет". Против њега, Више тужилаштво у Београду подигло је оптужницу, због кривичног дела злоупотребе службеног положаја.

Оптуженом се ставља на терет да је, 2005. године, у Паризу, као министар одбране државне заједнице Србија и Црна Гора, искоришћавањем свог службеног овлашћења на тај начин што је закључио уговор о праву коришћења сателита, укупне вредности око 45 милиона евра, нанео штету Републици Србији у том износу.

Додаје се да Давинић, противно уредби Министарства одбране и без сагласности Управе за буџет и финансије Министарства одбране, без сагласности правне управе Министарства одбарне и без сагласности Дирекције за имовинске правне послове, закључио уговор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи