Сарадња Србије и Бразила

Потписан Меморандум о јачању полицијске сарадње Србије и Бразила у борби против транснационалног организованог криминала. Увођење безвизног режима између две пријатељске земље питање дана, истакао министар Ивица Дачић.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић и бразилски министар правде Луиз Барето потписали су Меморандум о разумевању између МУП-а Србије и Министарства правде Бразила о јачању полицијске сарадње у борби против транснационалног организованог криминала.

Дачић је на почетку састанка захвалио Бразилу на принципијелном ставу да не призна једнострано проглашену независност Косова, као и на подршци српским аргументима пред Међународним судом правде, саопштено је из МУП-а Србије.

Циљ потписивања Меморандума је спровођење оперативних и полицијских акција против криминалних група које се баве трговином кокаином, истакао је Дачић.

''На простору Латинске Америке таквих група има доста и оне углавном потичу са наших простора, не само из Србије, већ из читавог региона", истакао је српски министар.

Бразилски министар правде Барето је, после састанка, истакао да је Србија једина земља у региону и једна од ретких земаља у Европи која са Бразилом има потписан Меморандум о полицијској сарадњи.

Дачић је с министром правде разговарао и о узајамном укидању виза за грађане и том приликом навео да је увођење безвизног режима између две пријатељске земље питање дана.

''Треба брзо и оперативно размењивати податке о криминалним групама које раде истовремено и на простору Балкана, Западне Европе и Латинске Америке", закључила су два министра после потписивања Меморандума.

Потписивање Меморандума о разумевању са земљама Латинске Америке омогућиће српској полицији интензивирање директне сарадње и размену оперативних информација у борби против организованог криминала и трговине дрогом са полицијама тих земаља.

Организовани наркокриминал у овој години карактерише кријумчарење кокаина, због чега су предузете интензивне мере које су, између осталог, резултирале запленом више од пола тоне кокаина на територији Бразила у акцијама које су спроведене с међународним партнерима.

Дачић се на почетку шестодневне радне посете Латинској Америци састао и с потпредседницом Бразила Еринеси Гуераом са којом је разговарао о развоју економских и других облика сарадње Србије и Бразила.

Разговарао је и са представницима Федералне полиције, са којима су размењени подаци и уговорено успостављање безбедне комуникације за размену оперативних података, заједничко праћење, откривање, хапшење и процесуирање организованих криминалних група.

Министар правде и представници бразилске федералне полиције нагласили су своју отвореност за узајамну сарадњу и били изненађени конкретношћу података које им је током састанка уручио министар Дачић, тако да се у скорије време могу очекивати видљиви резултати сарадње полиција Србије и Бразила, наводи се у саопштењу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво