Кфор: Нема поделе Косова

Косово је одржива држава на путу да постане мултиетничка демократија, рекао шеф Међународне цивилне канцеларије на Косову Питер Фејт. Неће бити поделе Косова чији је интегритет загарантован Кумановски споразумом, рекао командант Кфора Маркус Бентлер.

Шеф Међународне цивилне канцеларије на Косову Питер Фејт рекао је у Бриселу да ће нова признавања независности Косова уследити пошто Међународни суд правде у Хагу да "саветодавно мишљење" о проглашењу независности Косова.

Наглашавајући да говори у име земаља које су признале у Приштини проглашену независност, Фејт је рекао да јесте важно сачекати одлуку суда у Хагу, али да ће то бити "мешовито мишљење" које ће "унеколико дати задовољење Београду и одређену подршку Косову, што ће отворити врата новим признавањима независности".

Фејт је у својству специјалног изасланика Европске уније на Косову данас, заједно са шефом Еулекса, Ивом де Кермабоном, поднео извештај Политичко-безбедносном комитету Европске уније.

Ставови суда у Хагу неће ништа променити у ставу земаља које су признале Косово, рекао је Фејт.

"Саветодавно" мишљење Међународног суда правде није обавезујуће, али је важно, додао је Фејт, "јер ће поставити основу на терену, у питању где међународно право није јасно артикулисано у погледу независности држава или народа".

"То ће умногоме ојачати међународни закон и биће од велике важности за доношење одлука и решења", оценио је Фејт.

Он је рекао да је Косово остварило видан напредак и указао на то да је и српска заједница јужно од Ибра одлучила да у општинама где чини већину, преузме одговорности и укључи се у косовске институције.

Фејт је рекао да то може бити "узор и за север Косова" и нагласио да се Европска унија залаже за то да се омогући побољшање економске и социјалне ситуације Срба на северу Косова. То "не може бити замрзнути сукоб", нагласио је Фејт.

Изасланик ЕУ је рекао да се противи подели Косова и да "веома мало расположење" према подели Косова постоји у Приштини.

На питање може ли Косово економски опстати без помоћи међународне заједнице, Питер Фејт је изнео тврдњу да је "Косово одржива држава на путу да постане мултиетничка демократија".

Бентлер: На Косову још постоје ризици за безбедност

Командант Кфора, немачки генерал Маркус Бентлер, рекао је да неће бити поделе Косова и да је интегритет Косова загарантован Кумановским споразумом. На Косову још постоје ризици за безбедност, док ситуација на северу захтева политички процес и не може бити решена војним средствима, рекао је Бентлер у интервјуу Радио Косову.

Упитан да ли је време да НАТО може да закључи да је његова мисија на Косову остварена, Бентлер је рекао да нико не може да каже када ће се догодити тај тренутак.

"То зависи од безбедносне ситуације и напретка у развоју. Али, наравно, као што смо видели, постигнут је велики напредак и близу смо испуњавања мисије. Међутим, треба имати висок ниво концентрације да избегнемо све ризике. То је разлог због чега ми остајемо да будемо способна снага, рекао је командант Кфора.

Оспособљеност косовских безбедносних структура, полиције и Косовских снага безбедности је у порасту, оценио да је он.

"Ми смо направили велике кораке код Косовске полиције. Радимо и имамо веома добру сарадњу са њима, као и са Еулекс полицијом. Видимо напредак на терену. Јесте ли видели последњих дана на југу Митровице, где су они урадили јако добар посао. Ово су само неки од примера побољшања", рекао је Бентлер.

Кфор ће наставити да преноси овлашћења на Косовску полицију у обезбеђивању граничне линије. Бентлер не сматра да постоје спољашње безбедносне претње Косову, услед још нерешених политичких питања Приштине и Београда.

"Овде не постоје спољашње претње. Дакле, народ Косова може бити врло спокојан и да се осећа сигурно. Одлична сарадња са оружаним снагама Србије има везе са безбедношћу на административној граници, рекао је конадант Кфора.

Немачки генерал не мисли да само збивања на северу Косова представљају ризик за Косово, подсећајући и на недавне заплене оружја и оружане инцидент на граници са Македонијом.

"Дакле, још постоје неке бриге, неки извори врућих тачака због којих морамо бити опрезни. Не смемо да се опустимо, него да будемо опрезни и то је задатак због којег морамо ангажовати наше војнике", рекао је Бентлер и додао да питање севера Косова треба решавати политичким средствима.

"То је политичко питање и Кфор не може у томе да учествује. Оно што нудимо народу Косова за 11 година је безбедно окружење", нагласио је Маркус Бентлер.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи